Kronikk

Hvem blir den neste?

En ny rettsrunde vil bestemme Julian Assanges framtid. Dommen er også avgjørende for ytringsfriheten verden over.

I RETTENS VOLD: Julian Assange er dømt til 175 års fengsel i et amerikansk høysikkerhetsfengsel. Denne uka skal en britisk domstol igjen ta stilling til om han kan utleveres til USA. Her sees Assange på vei bort fra retten i 2019. © FOTO: DANIEL LEAL-OLIVAS, AFP/NTB DANIEL LEAL-OLIVASI RETTENS VOLD: Julian Assange er dømt til 175 års fengsel i et amerikansk høysikkerhetsfengsel. Denne uka skal en britisk domstol igjen ta stilling til om han kan utleveres til USA. Her sees Assange på vei bort fra retten i 2019. © FOTO: DANIEL LEAL-OLIVAS, AFP/NTB DANIEL LEAL-OLIVAS

En ny rettsrunde i High Court i London 27.–28. oktober vil være av avgjørende betydning for framtiden til Julian Assange. Assange sitter fengslet i Storbritannia i påvente av en mulig utlevering til USA der han er tiltalt og risikerer 175 års fengsel etter Espionage Act. En rekke medier i Norge og andre land bidro i 2010–2011 til å gjøre Wikileaks’ avsløringer om krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan kjent. Dette kunne de ikke gjort uten Assanges modige innsats. Ingen av dem som står bak de utallige grove menneskerettighetsbruddene som er avdekket gjennom Wikileaks, er blitt tiltalt eller dømt.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Kronikk

I Norge støtter to poten­si­elle regje­rings­par­tier alt Israel gjør. Nå må vi mobilisere mot mørkemanns­kreftene som støtter folke­mor­det på pale­sti­nerne.

Bjørn Vassnes har kanskje rett i frykten for at tekno­lo­gien vil forårsake sivi­li­sa­sjonens kollaps. Men han forstår seg ikke på hvordan kognisjon fungerer.

Fransk venstre­side er i systemisk ubalanse. Én kontro­ver­siell partileder kan ikke alene ta skylda for det.