Kringla HeimsinsAntikken

Bløtkokt egg og ballspill

Vil du komme deg i form etter juleferien? Her er noen gode kostholds- og treningsråd fra antikken.

SOV DEG FRISK? En balanse mellom søvn og våken tilstand, hvile og bevegelse, var ifølge antikkens medisinere viktig. Her «Den sovende Hermafroditos», en kopi av en statue fra det 2. århundre fvt. (madrassen er fra 1619-20). Kunstneren er ukjent. FOTO: WIKIMEDIA COMMONS Pierre-Yves BeaudouinSOV DEG FRISK? En balanse mellom søvn og våken tilstand, hvile og bevegelse, var ifølge antikkens medisinere viktig. Her «Den sovende Hermafroditos», en kopi av en statue fra det 2. århundre fvt. (madrassen er fra 1619-20). Kunstneren er ukjent. FOTO: WIKIMEDIA COMMONS Pierre-Yves Beaudouin

Hvordan skal vi spise, trene og holde oss friske? Antikkens kostholdsveiledninger og treningsopplegg står ikke tilbake for dagens. Egg kan for eksempel være både sunt og usunt: «Det beste er å spise bløtkokte egg, rå er mindre næringsrikt, men går lettere gjennom systemet og kan lindre sår hals. Hardkokte egg er tunge å fordøye, bruker lang tid gjennom kroppen og er tung kost. Egg som er bakt i aske er enda mindre næringsrike. Speilegg er verst, de blir fulle av fett og utsondrer en slimaktig væske.» Dette er én av utallige medisinske resepter skrevet av antikkens store lege, Galen (129-216). Hans medisinske råd bygget på observasjon og undersøkelser, men også på innsamling av tidligere medisinsk litteratur. Grunnprinsippet hans var enkelt: Medisinens oppgave er å opprettholde det sunne legeme, og å føre det syke legemet tilbake til en sunn, balansert tilstand.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Mer fra Klassekampen

Akademia

Nesten 450 ameri­kanske rektorer har denne uka signert et opprop mot Donald Trumps angrep på univer­si­tets­sek­toren.

Bøker

Paal-Helge Haugen har gitt oss punkt­romaner, haikudikt og poesi i sølvpose. I dag fyller han 80 – og tre lesere har plukket ut sine favoritter fra forfat­ter­skapet.

Fosse-foredraget

Skapinga høyrer ikkje til oss. Kunstnaren lukkast berre i å nå fram til det fullførte verket sitt ved å ikkje finne opp noko.