Andreas Tharaldsen 4. feb.
Et reelt problem President Donald Trump skryter av Elon Musks evne til å knuse fagforeninger i Tesla, men det er ikke bare amerikanske oligarker som utfordrer arbeideres rett til å organisere sine kamerater.
I rapporten «Fagforeningsknusing på norsk» viser Fafo-forskerne Mona Bråten og Kristine Nergaard at fenomenet slett ikke er ukjent i Norge. Fagforeningsknusing, som motstand mot at ansatte organiserer seg, motarbeidelse av tillitsvalgte og blokkering av tariffavtalekrav, kjenner dessverre så altfor mange i serveringsbransjen godt til.
Vi som har jobbet i bransjen i noen år vet at fagforeningsknusing er helt reelt problem. Små familieeide bedrifter er typisk steder der dette er utbredt, men antidemokratiske metoder for å stoppe fagforeninger er heller ikke fremmed i store etablerte kjeder. Et eksempel som trekkes frem i Fafo-rapporten er kampen for tariffavtale på restauranten Olivia Hegdehaugsveien.
I februar 2023 gikk Fellesforbundet-medlemmene på den italienske restaurantkjeden til streik med krav om tariffavtale. Olivia-ledelsen, som ikke ville ha en tariffavtale, argumenterte for at flertallet av deres ansatte ikke ønsket en tariffavtale og hevdet at deres egen husavtale var langt bedre. På amerikansk vis inviterte kjeden sine 900 ansatte til informasjonsmøter hvor de spredde propaganda mot fagorganisering.
De streikende Olivia-arbeiderne i Hegdehaugsveien vant frem med krav om tariffavtale etter to måneder med streik og støtte fra fagforeningskamerater i andre bransjer som varslet sympatistreik.