Kaffe som inntas før morgenens første matbit, kan sende blodsukkeret til himmels.

Farvel til morgenkaffen?

FØR OG ETTER: Kaffe reduserer kroppens evne til å tolerere sukker i frokosten – men bare dersom den inntas før frokost, skriver bjørn Vassnes. © FOTO: PXHERE

Menneskekroppen er en nærmest ufattelig kompleks og finstemt organisme, og det er mye ved den vi ennå ikke forstår. Vi har sett dette under koronaepidemien, hvordan mennesker responderer svært ulikt på det samme viruset. Men det er ikke bare virus vi reagerer ulikt på: Det gjelder også medisiner, mat, drikke og nytelsesmidler. Noe av dette skyldes gener: Vi er evolvert ulikt ut fra hvilke miljøer vi har levd i, slik at noen for eksempel tåler kumelk, andre ikke. Noe skyldes hvilke erfaringer kroppen har gjort gjennom livet, som har gitt oss ulike antistoffer, ulike tarmfloraer (mikrobiotaer), og så videre. Noe som har stor betydning for hvilken mat vi tåler, og hva vi blir syke av.

Viten