Kalenderen

Fårikålen, en ambivalent nasjonalrett

Siste torsdag i september er kjent som fårikålens festdag. Kombinasjonen av høstens nyslakta lam og hodekål som dampes lagvis med hele pepperkorn har blitt kåret til Norges nasjonalrett. Og om man skulle koke ned den tradisjonelle norske folkesjela til en munnfull, kan man knapt tenke seg noe mer treffende enn denne svært rustikke, liksom protestantisk gråtonede retten, som onde tunger vil kalle utvanna, smakløs kålsuppe med innslag av seig sau, mens andre vil framheve som et festmåltid, litt beskjeden i utseendet kanskje, men rik på smak og sjarm.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Kommentar

Kommentar

Ett år etter samling og seier er den franske venstre­sida nå helt splittet.

Kommentar

Om da Mummi­trollet finner et pent sted i skogen – men dessverre oppdager at det bor noen der fra før.

Kommentar

«Alle» skal gi ut bok. Men noen må faktisk skrive dem.