Kringla HeimsinsBysants

Ikonoklasmen

BILDEMARTYR: Biskop Euthymius av Sardis (cirka 751–831) ble til slutt pisket til døde for sin ikonoduli, eller billeddyrkelse. Her fra et manuskript fra 1100-tallet. FOTO: WIKIMEDIA COMMONS BILDEMARTYR: Biskop Euthymius av Sardis (cirka 751–831) ble til slutt pisket til døde for sin ikonoduli, eller billeddyrkelse. Her fra et manuskript fra 1100-tallet. FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Mellom 730 og 843 raste ikonstriden i Det bysantinske riket. Den splittet kirke, folk og herskere mellom billeddyrkerne, «ikonodulene» og billedknuserne, «ikonoklastene». Det startet med at keiser og patriark fordømte alle billedlige eller skulpturale framstillinger av Gud, treenigheten og hellige mennesker. Dette kunne begrunnes med det gammeltestamentlige billedforbudet formulert i Andre Mosebok: «Du skal ikke lage deg gudebilder, ingen etterligning av noe som er oppe i himmelen eller nede på jorden eller i vannet under jorden. Du skal ikke tilbe dem og ikke la deg lokke til å dyrke dem!»

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Mer fra Klassekampen

1. mai

I årets 1. mai-tog i Oslo samles mange kunstnere bak parolen «Stans KI-­tyveriet!». Vi ble med på det som må være Norges mest kreative plakat­verk­sted.

1. mai

I en uforut­sigbar verden er arbei­dernes kampdag viktigere enn noensinne, forteller tillits­valgte fra hele landet. Vi har spurt seks tillits­valgte hva som er viktigst for dem på 1. mai.

Vietnamkrigen

I dag er det femti år siden Vietnam­krigen omsider tok slutt. Tilbake sto et utbombet land og en lamslått supermakt.