Den myteomspunne fisken har ennå til gode å gjøre sin store entre på middagsbordet. Eller?

Sannheten om ålen

ÅL-REIT: Peder Claussøn beskrev ålen som en ganske uvanlig matkilde i Norge i 1599, til tross for at det er dokumentert import av 600 tonn saltet ål til Christiania i 1667. © MALERI: «Den måteholdne og den ubeherskede» (1475–1480) AV den anonyme ‘mesteren i Dresden-bønneboka’ The J. Paul Getty Museum

«Den er Ormens Broder», skriver Peder Claussøn Friis om ålen i 1599, og refererer til bønder «langt oppe i Landet» som ikke vil spise fisken. Utsagnet er blitt stående som en gyldig oppsummering av nordmenns tradisjonelle forhold til den kanskje merkeligste av alle slekter i fiskefaunaen her nord, ålen. Men det er så galt som det kan få blitt – og representativt verken for den faktiske fangsten og bruken av ål eller, for den saks skyld, herr Peders egen oppfatning.