Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Kringla Heimsins

Sannheten om ålen

Den myteomspunne fisken har ennå til gode å gjøre sin store entre på middagsbordet. Eller?

ÅL-REIT: Peder Claussøn beskrev ålen som en ganske uvanlig matkilde i Norge i 1599, til tross for at det er dokumentert import av 600 tonn saltet ål til Christiania i 1667. © MALERI: «Den måteholdne og den ubeherskede» (1475–1480) AV den anonyme ‘mesteren i Dresden-bønneboka’ The J. Paul Getty Museum

«Den er Ormens Broder», skriver Peder Claussøn Friis om ålen i 1599, og refererer til bønder «langt oppe i Landet» som ikke vil spise fisken. Utsagnet er blitt stående som en gyldig oppsummering av nordmenns tradisjonelle forhold til den kanskje merkeligste av alle slekter i fiskefaunaen her nord, ålen. Men det er så galt som det kan få blitt – og representativt verken for den faktiske fangsten og bruken av ål eller, for den saks skyld, herr Peders egen oppfatning.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?