Rekordmange i Minsks gater før valget:

Unge kjemper for demokrati

POPULÆR: Den ferske politikeren Svetlana Tikhanovskaja under et valgmøte i Brest 2. august. FOTO: SERGEI GRITS/AP/NTB SCANPIX Sergei Grits

VALG: Fire dager før hviterussere skal avgjøre om Aleksandr Lukasjenko skal få nok en periode ved makta, jobber unge på spreng for et fritt valg.

30. juli. Over 60.000 motstandere av Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko demonstrerer i hovedstadens Minsks gater, rapporterer menneskerettighetsorganisasjonen Vyasna. Det er den største demonstrasjonen i den tidligere sovjetrepublikken på ti år, anslår nyhetsbyrået AFP. Trekkplasteret: opposisjonspolitiker Svetlana Tikhanovskaja, den eneste som har fått muligheten til å konkurrere mot Lukasjenko før presidentvalget 9. august. I folkemengden står studenten Eugene, som kom tilbake til hjemlandet for fire år siden. Han ønsker ikke å bli referert til med fullt navn, av frykt for represalier fra myndighetene. Eugene er i begynnelsen av 30-årene. Etter virusutbruddet har han stått uten arbeid, og ønsker å bruke tida si på musikk. De siste ukene har det meste av tida likevel gått med til politisk aktivisme. Mandag forsøkte han å registrere seg som uavhengig observatør før presidentvalget.

Utenriks