Gryr i norden

Moralsk stress

Hva er «effektive» helsetjenester?

Å skrive om sykepleiere som har det tøft på jobb nå, er krevende: det er mange arbeidsledige. Forrige torsdag skrev denne avisa om permitterte arbeidstakere som ikke får penger fra Nav før langt utpå sommeren, fordi Nav ikke har systemer for utbetaling. Mennesker har blitt kastet ut i fattigdom. Familier vet ikke hvordan de skal betale husleie eller regninger for neste måned, og må hente mat hos Frelsesarmeen. Ikke alle har familie å låne penger av.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Gryr i norden

De brennende hjerter

Opptakten til LO-kongressen ble overskygget av skandaler, men i åpningstalen til LO-kongressen minnet avtroppende leder Peggy Hessen Følsvik om hvorfor vi er fagorganiserte. Følsvik begynte med 80-årsjubileet for Norges frigjøring fra den tyske okkupasjonsmakta 8. mai, som sammenfalt med årets LO-kongress. Hun viste til 10. september 1941, da hele LO-sekretariatet ble arrestert etter melkestreiken. LO-advokaten Viggo Hansteen og klubblederen Rolf Wickstrøm ble henrettet av nazistene. «Siden da har LO stått opp for friheten», sa Følsvik.

Et viktig skritt

LO-kongressens uttalelse om Palestina er et vedtak som vil stå seg for ettertiden. Det vil stå som et lysende eksempel på at norske tillitsvalgte, uten å nøle, forsto å handle rett på et kritisk og avgjørende tidspunkt. Uttalelsen slår fast at det pågår et folkemord og at boikott er en folkerettslig forpliktelse, frem til folkerettens gyldighet er realisert for palestinerne. LO-kongressen følger dermed rådene fra et overveldende flertall av palestinske fagforeninger og sivilsamfunnsorganisasjoner. Oppsummert de helt på linje med tidligere leder for New York-kontoret for FNs høykommissær for menneskerettigheter, Craig Mokhiber som i fjor uttalte at: «ICJs autoritative avgjørelse om den israelske okkupasjonen slår fast at boikott, de-investering og sanksjoner mot Israels okkupasjon, kolonisering og apartheid ikke bare er et moralsk imperativ, men også en juridisk forpliktelse.» Denne store og avgjørende seieren på kongressen er blitt beskrevet som et nederlag for LOs ledelse, administrasjon og, ikke minst, for Ap og regjeringen. Det stemmer ikke. Vedtaket fra LO-kongressen er et bidrag, en hjelp til at Norge kan ta nye og nødvendige skritt.

Rekordhøy arbeids­le­dighet

Etter tre år begynner Sveriges nye arbeidsmarkedspolitikk å gi resultater. Det var politikken som skulle styre svenskene fra «bidragslinjen» til «arbeidslinjen» og dermed redusere arbeidsledigheten. Men resultatet er dessverre elendig. I januar i år var arbeidsledigheten oppe og luktet på de høyeste arbeidsledighetstallene for en enkelt måned på 20 år. Nå ligger den stabilt på det høyeste nivået på ti år. Og på kort tid har det nå kommet to forskningsstudier som kan forklare hvorfor. Den ene studien er utført av evalueringsmyndigheten IFAU. Den viser at matchingen mellom jobber og arbeidsledige i Sverige har utviklet seg dårligst i hele Norden siden pandemien.