På dag åtte i straffesaken mot 10. august-terroristen Philip Manshaus redegjorde de tre oppnevnte rettspsykiatriske sakkyndige for sin erklæring.
Psykiaterne Helge Haugerud og Rita Lyngved og psykologspesialist Ann Lill Ørbeck har observert Manshaus hele tida under rettssaken, og det de har sett, har ikke fått dem til å endre mening.
– Vi har konkludert negativt på om det foreligger en av de tre tilstandene, sa psykiater Helge Haugerud.
De tre tilstandene de er satt til å vurdere er om Manshaus var eller er psykotisk, om han var lettere eller mer alvorlig psykisk utviklingshemmet eller om han har hatt en sterk bevissthetsforstyrrelse.
Fare for gjentakelse
De sakkyndige skulle også vurderer framtidig fare for vold, noe som ikke pleier å være en del av mandatet til rettspsykiatere.
De konkluderte med at terroristen er i en høyrisikogruppe for framtidig vold.
Dermed har de lagt fram sterke bevis i to av straffesakens viktigste spørsmål: tilregnelighet og fare for gjentakelse.
Dersom retten legger stor vekt på de sakkyndiges forklaring, blir det trolig en forvaringsdom. Forvaring er, i motsetning til fengselsstraff, tidsubestemt. Den kan bare idømmes strafferettslig tilregnelige personer.
Etnonasjonalisme
Psykiater Haugerud redegjorde for hvorfor de har konkludert med at faren for framtidig vold er stor.
– Han har gitt uttrykk for sterke provoldelige holdninger forankret i et ekstremt politisk syn: etnonasjonalisme, der det gjelder å drepe flest mulig muslimer.
– Det er ingen holdepunkter for at han evner å generere motforestillinger. Dette til tross for at hans nærmeste nettverk er kritiske og ikke deler dem. Uten restriktive tiltak vil han være i høyrisikogruppe for framtidig vold, sa Haugerud og la til at slike eventuelle tiltak ligger utenfor sakkyndiges kompetanse, og viste til at det var en sak for eksperter på avradikalisering.
– Dere har ingen holdepunkter for at han evner å generere motforestillinger. Handler det om personlighet eller hans dype overbevisning? spurte aktor Johan Øverberg:
– For meg virker dette veldig ideologistyrt. Hva som er ideologi og personlighet, er for meg umulig å svare på, sa Haugerud.
Påfallende «normal»
Forsvarer Unni Fries ville vite om terroristens forestillinger om å drepe søstera for å beskytte foreldrene og at han skal ha vært utpekt for å forsvare sitt folk kan tolkes som en vrangforestilling utløst av psykose.
– Om det er psykose som forklarer den handlingen best, så hadde vi sett andre tegn på psykose, sa Haugerud.
De tre sakkyndige har hatt elleve samtaler med det de kaller «observanden» i fengselet, noe som er mer enn vanlig ved slike undersøkelser.
Han har gjennomgått flere tester. Blant annet en norsk IQ-test hvor han fikk en skår som var over gjennomsnittet. De testet ham også med personlighetstesten MMPI. Det de fant mest påfallende, var hvor «normal» Manshaus var.
– Han benekter å ha en del vanlige skavanker som de fleste har, sa Ørbeck.
Hun forklarte at han fikk litt høyere skår på den såkalte «løgnskalaen». Det gjør personer som ønsker å være konforme og opprettholde fasade.