Kulturtirsdag

Kombi­na­sjonens kunst

Matias Faldbakkens litterære prisnominasjoner understreker hvor fruktbart det kan være å bevege seg mellom flere kunstarter.

VEKSELBRUK: Det var kunstner Matias Faldbakken ville bli, og det er da også kunsten som har brakt ham lengst ut i verden. Men her hjemme er han i ferd med å bli like synlig i rollen som forfatter. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX Håkon Mosvold LarsenVEKSELBRUK: Det var kunstner Matias Faldbakken ville bli, og det er da også kunsten som har brakt ham lengst ut i verden. Men her hjemme er han i ferd med å bli like synlig i rollen som forfatter. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX Håkon Mosvold Larsen

En mystisk skapning av leire som flytter inn i huset til barnefamilien Blystads forsvunne hund, og som lar seg bruke som alt fra tacokokk til hagearbeider. Hovedrolleinnehaveren i Matias Faldbakkens (46) roman av fjoråret, «Vi er fem», ligner ikke mange av sine kolleger i norsk samtidslitteratur. Den er bokstavelig talt utrolig, men samtidig skapt av og sentrum i en familie som fremstår så hverdagslig, og som er så artig skildret, at man som leser nesten glemmer hvor oppsiktsvekkende den levende leirklumpen er.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Kultur

Akademia

Nesten 450 ameri­kanske rektorer har denne uka signert et opprop mot Donald Trumps angrep på univer­si­tets­sek­toren.

Bøker

Paal-Helge Haugen har gitt oss punkt­romaner, haikudikt og poesi i sølvpose. I dag fyller han 80 – og tre lesere har plukket ut sine favoritter fra forfat­ter­skapet.

Ideer

Med et flunkende nytt tidsskrift tar Mazdak Shafieian opp kampen mot en konform litterær offent­lighet.