Terror

Skal granske norsk politi

Dansk forsker skal lede politiets evaluering:

FANGET OPP? Nå skal en ekstern gransking blant annet se på hvorfor Philip Manshaus, som er siktet for å ha drept stesøstera si i barndomshjemmet i Bærum, ikke ble fanget opp før 10. august i år. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN Christopher OlssønFANGET OPP? Nå skal en ekstern gransking blant annet se på hvorfor Philip Manshaus, som er siktet for å ha drept stesøstera si i barndomshjemmet i Bærum, ikke ble fanget opp før 10. august i år. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN Christopher Olssøn

– Jeg er takknemlig og gleder meg til å ta fatt på oppgaven. Noe mer kan jeg ikke si. Jeg vil ikke forskuttere noe av arbeidet.

Det sier den danske terrorforskeren Anja Dalgaard-Nielsen. Hun skal lede evalueringen av politiet og PSTs håndtering av angrepet på Al Noor-moskeen i Bærum 10. august i år. Tidsspennet strekker seg fra de fikk et tips om siktede Philip Manshaus sommeren 2018 til aksjonen mot Bærum-moskeen Al Noor ble avsluttet 11. august i år.

Dalgaard-Nielsen har tidligere arbeidet som avdelingssjef for de hemmelige tjenestene PET i Danmark. For tida er hun sjef for Institut for Strategi ved det danske forsvarets forskningsenhet. Hun er også professor II ved Senter for risikostyring og samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger.

Trusselvurderingen

Klassekampen har i snart to uker forsøkt å få svar på hvorfor PSTs trusselvurdering fra juni i år om økt farenivå mot moskeer, ikke var kjent i moskeene.

Anja Dalgaard-Nielsen

Muslimske ledere Klassekampen har snakket med, sier de ville hatt en bedre beredskap dersom de visste at faren for terrorangrep var økt fra «sannsynlig» til «mulig».

Trusselvurderingen er av de sentrale punktene i mandatet. Utvalget blir bedt om å vurdere formidling og oppfølging av trusselvurderinger knyttet til høyreekstremisme i året før angrepet.

Hvordan PST og politiet fulgte opp tipset om gjerningspersonen i samme periode blir det andre sentrale punktet i evalueringen.

Det tredje punktet er hvordan politiet agerte selve dagen da angrepet skjedde.

Responstida

Ifølge Aftenposten tok det 15 minutter fra politiet mottok meldingen til de var på stedet.

Irfan Mushtaq, styremedlem i moskeen som var der da politiet kom, fortalte i et intervju med Klassekampen et par dager etter hendelsen at politiet opptrådte nølende:

– Jeg måtte rope fem-seks ganger: «Kom inn – ta over!» Så ser jeg noen forsiktige steg fra en av dem. Jeg skjønner ikke hva han venter på. Så kommer en politibetjent til som følger etter ham. Jeg måtte geleide ham inn i moskeen, fortalte Mushtaq til Klassekampen.

Han skal også ha blitt spurt: «Er du den mistenkte?»

I sitt tilsvar skrev politiet blant annet: «Politiet oppfattet at det ble skutt på utsida av moskeen og at det var en uavklart situasjon inne. (...) Det viste seg seinere at det som ble oppfattet som skudd, var skarpe smell fra annen virksomhet i nærområdet, mulig bygningsarbeider.»

Det endelige svaret på hva som skjedde, vil bli kjent for offentligheten om et halvt års tid, trolig i februar neste år.