Rønsen på fredag

Bompenga

Flate avgifter? Prinsipielt usosialt.

Jeg misliker det meste Fremskrittspartiet står for, men det er ikke lurt å bekjempe dem med argument man innerst inne veit er spill for galleriet.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Rønsen på fredag

Folkehelsa og velferds­staten

Som følge av «menneskelig svikt» fikk 47.000 personer melding fra Norsk Tipping om at de hadde blitt millionærer. Systemet ganga med hundre i stedet for å dele på hundre. Dermed ble den oppgitte premiesummen 10.000 ganger høyere enn hva den i realiteten var. Skandalen førte nærmest umiddelbart til at administrerende direktør fikk sparken. På veien ut av kontordøra fikk hun med seg over tre millioner, penger hun får på konto uten å måtte gjøre et arbeidsslag. Sluttvederlaget strider mot reglementet, men det er det garantert ingen som vil ta tak i. Helt sikkert er det imidlertid at Norsk Tipping vil ilegges en klekkelig bot. Seinest i april fikk selskapet 46 millioner i bot som følge av at feil vinner ble utpekt i både Eurojackpot og supertrekninga i Lotto. I 2024 fikk Norsk Tipping et overskudd på drøyt 8 milliarder kroner, hvorav drøyt halvparten gikk til idretten – tall de som ivrer for oppheving av spillemonopolet burde ta inn over seg.

Nato-fadesen

Du kjenner følelsen av å måtte legge henda foran øya og tenke – «nei, sa han virkelig det»? Sånn hadde jeg det i Mark Ruttes møte med Donald Trump. Ifølge Natos generalsekretær er USAs president «en mann av styrke, og en mann av fred». Hvis du tåler litt til: «Herr president, kjære Donald. Gratulerer og takk for din avgjørende handling i Iran, det var virkelig ekstraordinært, og noe som ingen av oss turte å gjøre … Du kommer til å oppnå noe stort INGEN amerikansk president på flere tiår kunne ha fått til.» Generalsekretæren topper det hele med å kalle Trump «daddy», underforstått: Det var på høy tid at noen voksne kom inn i rommet og rydda opp! Disse helt hårreisende uttalelsene kommer samtidig som Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide er krystallklare på at Israels og USAs bombing av Iran er i strid med folkeretten. Og idet tidligere statsminister Thorbjørn Jagland skriver: «Den internasjonale orden er erstattet av den sterkestes rett, med FN som tilskuer.» Splittelse i Nato? Ja, og ikke i hvilket som helst spørsmål. Dette handler om synet på det aller viktigste – krig og fred. Skjønner virkelig ikke sjefen i Nato at det blir umulig å argumentere for støtte til Ukraina med henvisning til folkeretten – samtidig som han helt uhemma hyller mannen som er hovedansvarlig for krigsforbrytelsene i Gaza og som ifølge norske myndigheter bryter folkeretten i Iran? Til jubelrop om å «redde den vestlige sivilisasjon» har Nato samla seg om å bruke 5 prosent av BNP til forsvar.

Full lønn under sjukdom?

Stakkars Kari Henriksen. På vegne av Arbeiderpartiet blir hun sendt i krigen for å forsvare partiets holdning til stortingsrepresentantenes gullkanta sjukelønnsordning. Etter ett års sjukmelding må vanlige folk over på arbeidsavklaringspenger. Stortingsrepresentantene har full lønn i fire år. Til «Dagsnytt 18s» programleder Sigrid Sollunds store forundring starter Kari Henriksen sitt forsvar for ordninga med at den er lite brukt (!), fortsetter med at stortingsrepresentantene ikke har anledning til å ta gradert sjukmelding (!) og avslutter med at «det er åpenhet omkring dette; man må ha sykemelding». Heisann! Når traff du sist gang på en langtidssjukmeldt som ikke måtte ha sjukmelding, utstedt av legen? Og der vedkommende var sjukmeldt i all hemmelighet? Alle andre enn Aftenposten skjønner at dette handler om fullstendig urimelig forskjellsbehandling. Der heter det på lederplass: «Det er ingenting som tilsier at sykelønnsordningen blir misbrukt. På 20 år er det kun fem stortingspolitikere som har vært sykmeldt mer enn ett år.