Andreas Tharaldsen 14. mai
Kroner og øre Da hotell- og restaurantarbeiderne vant frem med kravet om lokale lønnsforhandlinger etter en fire uker lang streik i 2016, gikk Fellesforbundet med på å i praksis avvikle prosentlønnsordningen i bytte. Den gangen var det et mindretall av de rundt 8000 fagforeningsmedlemmene i bransjen som nøt godt av denne ordningen. Håpet var at lokale lønnsforhandlinger skulle løfte hele laget, både kokker, servitører, oppvaskere og værelsesbetjenter.
Fasiten etter åtte år med lokale lønnsforhandlinger er deprimerende. De store hotellkjedene har gitt null, null og null kroner i lokale lønnstillegg. (Det er selvfølgelig ikke en helt korrekt gjengivelse.) Thon Hotel økte lønna med 10 øre i 2018 – i 2019 flesket Choice (Strawberry) til med 15 øre. De har, sammen med andre hotellkjeder, etter hvert strukket seg så langt som å gi hele én krone.
Årets tariffoppgjør i hotell- og restaurantbransjen er ikke mye å skryte av. Mange vil få en lønnsøkning på 7 kroner, og for dem som jobber på minstelønnssatsene øker lønna mellom 8 og 10 kroner og 50 øre i timen.
15.