Kronikk

Et skifte i verdens­or­denen

Russland har gitt opp samarbeidet med USA i Syria. Nå er det duket for en ikke-vestlig storkoalisjon.

Hver sin vei: Forhandlingene mellom Russland og USA om situasjonen i Syria har brutt sammen. Forrige ukes forsøk ble omtalt som «lite fruktbar prating» av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Her fra et møte i Zürich i januar, 2016. Foto: acquelyn Martin, Reuters/NTB Scanpix Hver sin vei: Forhandlingene mellom Russland og USA om situasjonen i Syria har brutt sammen. Forrige ukes forsøk ble omtalt som «lite fruktbar prating» av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Her fra et møte i Zürich i januar, 2016. Foto: acquelyn Martin, Reuters/NTB Scanpix

For litt over et år siden inviterte Vladimir Putin fra FNs talerstol til samarbeid med Vesten om å bekjempe IS i Syria. Det var et forsøk på å komme ut av Russlands isolasjon siden den ulovlige annekteringen av Krim i 2014. Ønsket var å bruke den eneste saken Russland og USA har kunnet forme et strategisk partnerskap rundt de siste 20 årene, «en felles kamp mot internasjonal terrorisme», til å gi Russland en plass ved stormaktenes bord og påvirke verdensordenens innretning. Dessuten var det maktpåliggende for Russland å bekjempe IS, som har knyttet tette bånd til opprørerne i Nord-Kaukasus.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Kronikk

Antifa­scisme handler ikke om å tegne hitlerbart på alle vi ikke liker, men om å bygge opp demo­kratisk mot­stands­kraft i møte med autoritære krefter.

Ein gong var FN framleis verda sitt håp om fred. Også på den vesle landstripa på Gaza.

Hvis ikke de europeiske krigs­ro­pene skal bli en selvopp­fyl­lende profeti, er det kanskje på tide at mediene begynner å diskutere muligheten for fred?