VitenKosthold

Ufarlige karbohydrater

Løsningen på verdens helseproblem nummer én kan ligge snublende nær – og være nesten gratis.

Potensiell helsekost: Pasta blir ofte stemplet som «tomme kalorier». Men med litt behandling kan den være sunnere enn du tror. Pastatørking i Allahabad i India.Foto: Sanjay Kanojia, Afp/Scanpix Potensiell helsekost: Pasta blir ofte stemplet som «tomme kalorier». Men med litt behandling kan den være sunnere enn du tror. Pastatørking i Allahabad i India.Foto: Sanjay Kanojia, Afp/Scanpix

Med tanke på at fedme, diabetes og hjertesykdommer ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er noen av de alvorligste og raskest voksende helseproblemene i dag, er det merkelig hvor lite vi vet om årsakene, og spesielt om kostholdets rolle i dette. Det er forunderlig at vi fremdeles blir fortalt at «en kalori er en kalori», og at det derfor ikke spiller noen rolle hva slags form de kommer i, det er bare antallet, inn og ut, som teller. Det til tross for at det nettopp er her – i kalorienes form og innpakning – at det kanskje finnes enkle, og rimelige, løsninger på problemet.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Viten