Forbilde i ørkenen
Eneboeren Antonius fikk stor betydning.
Rundt år 357 besluttet biskopen i Alexandria, Athanasius, seg for å skrive ned livsberetningen om eneboeren Antonius (251-356). Athanasius ville gi en framstilling av et forbilledlig liv som kunne leses av eneboere og munker. Resultatet ble Antonius’ vita, en omfattende biografi som ble oversatt til en rekke språk og som ble et forbilde også som litterær sjanger. Som helgenvita skildrer teksten et livsløp, men perspektivet er hele tiden Antonius’ gudsforhold og kamp for å leve et liv i ydmykhet.
Total endevending
Antonius var rikmannssønn fra Egypt, og alt lå til rette for at han skulle overta familiens geskjefter. Da Antonius var 18 år, døde foreldrene. Noen måneder etter det forteller Athanasius at han kom han forbi en kirke. Innenfra hørte han at det ble lest fra Matteusevangeliet: «Vil du være helhjertet, gå da bort og selg det du eier, og gi til de fattige. Da skal du få en skatt i himmelen. Kom så og følg meg.» Budskapet omkalfatret Antonius’ tilværelse fullstendig, han kvittet seg med all rikdom og alle forpliktelser og dro ut i ørkenen. Han ville bli helhjertet og fullkommen, og det krevde en total endevending av livet.
Athanasios beskriver omvendelsen, bruddet med «verden», flukten ut i ørkenen, og hvordan det blir vanskeligere og vanskeligere for Antonius å leve i ensomhet. Men først og fremst beskriver Athanasius hvordan eneboeren utrettelig kjempet mot demoner: «De inntar forskjellige former og forsøker å skremme ved å forvandle seg til kvinner, villdyr, slanger, kjemper eller en hel tropp med soldater.»
En liten sprekk
I begynnelsen bodde Antonius ikke så langt fra folk. Han var i ørkenen, men fikk stadig besøk. Da han trakk videre ut i ensomheten, stanset han ved et nedlagt fort der han stengte seg inne med bare en sprekk i døra for å få inn litt mat en gang iblant. Etter tjue år brøt noen opp døra og fant ham like sunn og frisk. Han gikk videre ut i ørkenen og fant til slutt en liten oase der han tilbrakte resten av livet, i ytterste nøysomhet. Helt isolert var han heller ikke der. Han reiste blant annet til Alexandria for å delta i de teologiske diskusjonene som bølget rundt Arius. Men han vendte alltid tilbake til ørkenen og sitt «indre fjell» og skal ha levd til han var 105 år.
Antonius’ vita fikk betydning og lesere langt ut over senantikken og middelalderen. Ikke minst har den utrettelige kampen mot demoner i alle fasonger blitt framstilt av en rekke kunstnere, fra Hieronymus Bosch til Odile Redon, fra Gustave Flaubert til Paul Cézanne.