Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Anno

ca. 320

Pakomius grunnlegger et kloster i Tabennesi i Øvre Egypt. Dette var et såkalt «koinobittisk» kloster, det vil si at munkene levde i et tett fellesskap med felles arbeid, bønn og inndeling av dagen. Pakomius skrev ned regler for klosteret som snart ble tatt i bruk flere steder. Reglene anga først og fremst hvilke bønner som skulle bes, men ga også anvisninger om hvordan munkene skulle leve og forholde seg til daglige utfordringer, og hvordan de skulle straffes, tilgis eller forvises hvis de forbrøt seg mot reglene.

Notert

Ørkenmødrene

De kristne eneboerne i ørkenen kalles ofte for ørkenfedrene, noe som er ganske misvisende siden det også var mange kvinner som oppsøkte ørkenlivet. Sentenser og oppbyggelige anekdoter fra og om både kvinner og menn er samlet flere steder. Den viktigste tekstsamlingen er Apophthegmata Patrum som ble nedtegnet i Egypt, sannsynligvis mellom 350 og 450.

Ad fontes

«Den hellige Synkletika (som levde det meste av livet i den egyptiske ørkenen og som ofte blir sammenliknet med Antonius) sa: Lat ikke som om du er syk for å unngå fasten, for de som ikke faster, blir ofte virkelig syke. Hvis du begynner å gjøre det gode, vend deg ikke om, for fienden vil sinke deg. Det er heller han som skal maktstjeles enn din utholdenhet. De som legger ut på en seilas når vinden er gunstig, kaster ikke lasten over bord på grunn av sterk og plutselig motvind. Nei, de kjemper mot bølgene og holder roret fast. Slik også med oss: Hvis en voldsom vind reiser seg, la oss sette vår lit til korset, ikke seilene, og slik styre utenom all fare.»

Fra «Ord fra ørkenen», oversatt av Kari Vogt, Veihuset Forlag 1984