Et av spørsmålene som forblir ubesvart flere uker etter syriske president Bashar al-Assads fall, er hva som skjer med de kurdisk-ledede styrkene i Nordøst-Syria, kjent som SDF. SDF-kommandant Mazloum Abdi sier han kan godta at strykene kan integreres i det syriske forsvarsdepartementet – så lenge de får bestå som en «militær blokk». Det avviste imidlertid Syrias nye forsvarsminister Murhaf Abu Qasra i et intervju med Reuters på søndag.
«En slik blokk innenfor en stor institusjon er ikke riktig», sa han.
Den ferske ministerens hovedoppgave er for tida å oppløse Syrias mange opprørsgrupper og samle krigerne under forsvarsdepartementet. Men amerikanskstøttede SDF, som i stor grad består av styrker fra den kurdisk-ledede YPG-militsen, er en nøtt. Nabolandet Tyrkia, en viktig støttespiller for Syrias nye styresmakter, vil nemlig «eliminere» YPG, ifølge den tyrkiske utenriksministeren. Tyrkiske myndigheter anser YPG som en grein av Kurdistans arbeiderparti (PKK).
Et titalls mennesker er drept i kamper mellom tyrkiskstøttede militser og SDF siden desember. PS
Colombias regjering bryter forhandlinger med ELN-geriljaen
80 drept og tusener på flukt i Colombia
FOTO: Fernando Vergara, AP/NTB
Rundt 11.000 mennesker har flyktet fra hjemmene sine i Catatumbo-regionen i Colombia på grunn av kamper mellom ELN-geriljaen og dissidenter fra Farc-geriljaen de siste dagene. 80 personer er drept, ifølge guvernøren.
Fredag besluttet Colombias president Gustavo Petro å stanse fredsforhandlingene med ELN, etter at gruppa drepte flere tidligere Farc-medlemmer.
«ELN har begått krigsforbrytelser i Catatumbo. Dialogprosessen med gruppa suspenderes. ELN har ingen interesse av fred», skrev Petro på X.
– Jeg fordømmer det ELN har gjort på det sterkeste. President Petro hadde ikke en annen valg en å stanse samtalene med dem, sier Carlos Erazo, en av regjeringens fredsforhandlere, til Klassekampen.
ELN har cirka 5000 medlemmer i Colombia og Venezuela. Petro, den første venstreorienterte presidenten i Colombias historie, har gjort fred til en av sine hovedoppgaver. Han innledet forhandlinger med ELN etter at han ble valgt i 2022.
Norge har medvirket i prosessen, slik de også gjorde i forhandlingene som ledet til fredsavtalen mellom regjeringen og Farc i 2016. ES
Erklærte seg skyldig i drap i Southport
Blomsterhav: I sommer ble det lagt ned blomster i Southport for å minnes de tre drepte jentene. Foto: ANNABEL LEE-ELLIS, AFP/NTB
18-åringen som er tiltalt for å ha drept tre jenter i et knivangrep under en dansetime i Southport i England i fjor sommer, erklærer straffskyld.
Mannen har tidligere erklært seg ikke skyldig, men endret erklæringen ved starten av rettssaken i går. Han sier seg også skyldig i ti tilfeller av drapsforsøk.
I tillegg til de tre jentene som ble drept (som var seks, sju og ni år gamle), er 18-åringen tiltalt for drapsforsøk på åtte andre barn, danselæreren som hadde timen og en forretningsmann.
Han er også tiltalt for besittelse av kniv på dagen angrepet skjedde, produksjon av giftstoffet ricin og besittelse av en al-Qa’ida-håndbok. Ricinen og håndboka ble funnet da boligen hans ble ransaket.
FIRE ÅR MED MAGA-FEST: Donald Trump førte en populistisk valgkamp, der han fridde til USAs arbeidere. Nå omfavnes han av USAs aller rikeste menn. FOTO: EVAN VUCCI, AP/NTB
Donald Trump tar i dag fatt på jobben som USAs president. Denne gang er han bedre forberedt enn for åtte år siden. Trump har lovet at han vil utstede «dusinvis av presidentordrer», ja, «i nærheten av hundre», i løpet av sine første dager i Det hvite hus.
Blant Trumps løfter finner vi proteksjonistisk handelspolitikk, frislipp for næringslivet og «det største deporterings-programmet i amerikansk historie».
Men i hvilken grad vil han gjøre ord til handling? Og vil innflytelsen til en haug av milliardærer legge bånd på noen av hans populistiske løfter?
Ingen er trygge
Aller øverst på agendaen står en hardere innvandringspolitikk. På en feiring av den kommende innsettelsen i Washington søndag sa Trump at han vil gjennomføre «den mest aggressive og breie innsatsen for å gjenopprette grensene våre som verden noensinne har sett».
Trumps rådgiver Stephen Miller, som hadde ansvar for innvandringspolitikk da Trump var president forrige gang, utdypet at administrasjonen vil sørge for «utrydding av kriminelle karteller og utenlandske gjenger som angriper folket vårt, og rettferdighet for alle amerikanere som har mistet noen de elsker til en ulovlig innvandrer».
I løpet av Joe Bidens presidentperiode vokste antallet udokumenterte innvandrere kraftig. Biden svarte med å deportere flere mennesker fra USA enn noen gang siden Barack Obama i 2014. Det siste året har antallet flyktninger som kommer til USAs sørlige grense, falt betraktelig.
Likevel vil Trump, ifølge The Washington Post, trolig erklære en nasjonal krise på grensa. USAs nye «grense-tsar» Tom Homan, tidligere leder for USAs Immigration and Customs Enforcement (ICE), sier at heller ikke udokumenterte innvandrere i såkalte «sanctuary cities», kan føle seg trygge.
Hvor mange kastes ut?
«Sanctuary cities» er liberale byer som New York, Chicago og Los Angeles, der myndighetene har begrenset hvordan lokalt politi kan samarbeide med føderale immigrasjonsmyndigheter som ICE.
I helga ble det ifølge Fox News lekket en ICE-plan om å slå til mot Chicago, USAs tredje største by. Lekkasjen sørget ifølge Homan for at operasjonen må «revurderes», av hensyn til sikkerheten.
Samtidig håper og tror mange at den store bølga ikke vil komme.
«Jeg forventer ikke at det vil bli millioner av deporteringer eller noe i nærheten av det», sier immigrasjonsadvokat Andres Lopez til den amerikanske tv-kanalen WBTV.
Slike omfattende deporteringer krever en arbeidskraft, ressurser og infrastruktur som ikke finnes i dag, mener han.
Målinger fra Axios viser at et klart flertall amerikanere i prinsippet støtter å deportere udokumenterte innvandrere. Men så raskt deportering koples med bruk av militæret, skille familier fra hverandre eller sende folk til land de ikke kommer fra, faller støtta fra rundt 65 prosent til 30 prosent.
De rikes fest
Trumps andre sentrale valgkampløfte var å innføre toll på varer fra en rekke land. Han snakket om 60 prosent toll på varer fra Kina og opptil 20 prosent på alt annet USA importerer.
Også her er det mye usikkerhet rundt hva som vil bli fulgt opp i praksis. Særlig fordi hans mest proteksjonistiske løfter står i strid med de økonomiske interessene til Wall Street og mange av milliardærene som nå støtter ham.
I motsetning til i 2016 og 2020 preges Trump-administrasjonen denne gang langt mer av libertarianske krefter med røtter i Silicon Valley, ikke minst «skyggepresident» Elon Musk.
På gårsdagens innsettelse skulle både Musk, Facebook-eier Mark Zuckerberg og Amazon-eier Jeff Bezos delta. Disse tek-milliardærene har alle gått fra å være Trump-kritikere til å snakke varmt om den nye presidenten.
«Vi er takknemlige og glade.»
— Tiktok-sjef Shou Chew
Til og med Bill Gates, som i konspirasjonsuniverset rundt Trump anklages for å stå bak koronapandemien, omtalte nylig Trump som «imponerende» etter en middag med Trump og Musk.
Også Apple-sjef Tim Cook og Google-direktør Sundar Pichar hadde fått gode plasser under gårsdagens seremoni i Washington. Meta, Amazon og Google hadde alle bidratt økonomisk til Trumps innsettelsesarrangement med én million dollar hver, mens Apples Cook støttet festen med et personlig bidrag.
I motsetning til Trumps mer populistiske og nasjonalistiske velgerbase er ikke disse milliardærene nødvendigvis pådrivere for å deportere ulovlige innvandrere, som er en viktig kilde til billig arbeidskraft.
Maga mot Musk?
Da Trump var president forrige gang, førte han også en populistisk kampanje, men endte med å føre en politikk som først og fremst tjente landets rikeste. Sammen med planer om å fjerne regulering av næringslivet og angripe offentlige budsjetter er nye skattekutt en viktig grunn til at mange milliardærer støtter ham denne gangen.
Elon Musk har allerede havnet i innvandringskonflikt med Trumps tidligere rådgiver Steve Bannon, som fortsatt har innflytelse i Maga-land. Bannon mener det finnes «et uoverstigelig gap» mellom nasjonalistiske populister som han selv og «globalister» og «tek-føydalister» som Musk.
Historieprofessor Quinn Slobodian skriver på Bluesky at det nå foregår «en kamp mellom Bannons Maga og tek-høyresida»
«Og den materielle asymmetrien betyr at vi vet hvem som vinner på forhånd», skriver han med referanse til de enorme pengesummene Musk og andre tek-libertarianere disponerer.
Tiktok-trikset
Også Tiktok-leder Shou Zi Chew skulle delta på innsettelsesseremonien. Han hadde ekstra mye å smile for, etter at Trump i dagene før innsettelsen sørget for at forbudet mot den populære digitale plattformen ble opphevet.
Det var et forbud Trump selv tok initiativ til forrige gang han var president. Videodelingsappen Tiktok er nemlig eid av det kinesiske selskapet Bytedance, og ønsket om å stenge tilgangen i USA var del av Trumps hardere linje overfor Kina.
Biden fulgte opp forbudet, og i helga kunne Trump framstille seg som Tiktoks redningsmann. I en video takket Tiktok-sjefen Shou Chew ifølge NTB Trump for at han skulle holde appen åpen.
«Vi er takknemlige og glade for å ha støtte fra en president som virkelig forstår plattformen vår», sier Chew i videoen.
Mange ser dette som et kløktig populistisk grep fra Trump, som bare styrker hans popularitet, ikke minst blant unge.
Trump har også passet på å komme med gulrøtter til sine mest lojale Maga-fans og hintet om løslatelse av folk som ble arrestert etter stormingen av den amerikanske Kongressen 6. januar 2021.
Det syriske regimets kollaps ses på med skrekk av høyreekstreme i Russland.
Aleksej Sakhnin (russisk venstresideaktivist og journalist)
Sterkere press: President Vladimir Putin i Kremls ganger før et statsbesøk i oktober i fjor. Høyreekstreme krefter i landet liker ikke Putins uttalelser om at regimeskiftet i Syria ikke burde betraktes som et nederlag for Russland. Foto: Alexander Nemenov, AFP/NTB
På sin oppsummerende pressekonferanse 19. desember 2024 forsøkte Vladimir Putin å unngå temaet om Bashar al-Assad-regimets kollaps.
Som svar på et direkte spørsmål fra en NBC-journalist sa presidenten med uengasjert stemme at hendelsene i Syria ikke burde betraktes som et nederlag for Russland. «I det store og hele har vi nådd målet vårt [i Syria]», sa han.
Men Kremls demonstrative likegyldighet overfor tapet av en viktig utenrikspolitisk ressurs gjorde ikke inntrykk på de radikale nasjonalistene som utgjør regimets politiske ryggrad.
Da krigen i Ukraina brøt ut, trengte Kreml et propagandaapparat som ikke bare var egnet til å rettferdiggjøre aggresjonen, men også til en nasjonalistisk mobilisering av i hvert fall deler av samfunnet.
De satset på høyreekstreme krigskorrespondenter som hadde erfaring med lojalt samarbeid med sikkerhetstjenestene, hæren eller mediene. I løpet av de tre årene krigen har pågått, har de blitt en av krigens viktigste institusjonelle pilarer.
De er tett knyttet til hæren og spesialtjenestene og ikke minst til dem i toppledelsen som støtter en fortsettelse av krigen. I dagens Russland er krigskorrespondentene talerør for «krigspartiet». Ofte tillater de seg å kritisere myndighetene for udugelig krigføring. Denne kritikken har sjelden vært så intens som etter Assads kollaps.
«Krigsbloggernes reaksjon er så skarp, sies det, fordi mange krigsbloggere bærer epåletter. Noen har vært i flyvåpenet, noen har kjempet på bakken, noen har vært militære tolker, noen inntok Palmyra», forklarer en høyreekstrem Telegram-kanal med 1,2 millioner abonnenter.
Krigskorrespondentene irriterer seg over myndighetenes forsøk på å bagatellisere omfanget av det geopolitiske nederlaget: «Med tapet av Syria mister vi både Afrika og Midtøsten. Skipene våre kommer rett og slett ikke dit … De som offentlig setter spørsmålstegn ved dette, er enten komplette idioter eller … oppviglere som jobber for påvirkningsagenter.»
De milliardene av dollar som Kreml har brukt på å støtte Assad-regimet, og de hundrevis av russere som har mistet livet i denne kolonikrigen, har også vakt sinne hos de høyreekstreme. Men hovedårsaken til hysteriet er ikke prestisjetapet, tapet av menneskeliv eller de geopolitiske kostnadene. I regimets sammenbrudd i Damaskus ser de høyreekstreme et forvarsel om hva som venter Russland.
I sin søken etter årsakene til katastrofen skriver krigskorrespondentene selvfølgelig om intrigene til Tyrkia og Israel, om det syriske militærets feighet, inkompetanse og talentløshet, og om de russiske generalenes feilgrep (Syria fungerte som et ærefullt forvisningssted for offiserer som mislyktes i Ukraina).
Men selv for dem er det klart: Dette handler ikke så mye om geopolitikk eller fiendens konspirasjoner som sosiale prosesser i selve Syria. Kanalen «Bayraktars vitner» skriver:
«Da opprørsgruppenes offensiv begynte, forsto regimets soldater rett og slett ikke hvorfor de måtte dø ved fronten. De hadde materiell og ammunisjon, men hvorfor skulle de skyte på terroristene? Ja, de kunne stanse opprørerne … men hva ville det være godt for hvis det ble enda verre etter at seieren var vunnet? … Portrettet av Bashar al-Assad symboliserte ikke lenger noe. Så vi bør ikke bli overrasket over at soldatene hans forlot stridsvognene og dro til Damaskus.»
Teksten avsluttes med en dyster advarsel: «Denne artikkelen dreier seg slett ikke om Syria.»
«I regimets sammenbrudd i Damaskus ser de høyreekstreme et forvarsel om hva som venter Russland»
Protester og revolusjoner ble i Kreml utelukkende sett på som en form for vestlig hybrid krigføring mot suverene land. Støtte til autoritære regimer er nærmest blitt den viktigste russiske eksportartikkelen.
I alle fall trodde de russiske høyreekstreme at Putin hadde funnet den rette og ufeilbarlige metoden i kampen mot det forhatte Vestens intriger. Nå, med Assads fall, har det plutselig blitt tydelig at denne magiske teknikken ikke fungerer lenger. Økonomisk stagnasjon, korrupsjon og ulikhet fortsetter å tære på grunnlaget for de «suverene» herskernes makt, og regimene deres kan rase sammen som korthus.
«Jeg så på resultatene fra det siste presidentvalget i Syria. Det viste seg at 95 prosent av velgerne stemte på Assad, med en valgdeltakelse på 78,64 prosent. Det er underlig at ingen ønsker å kjempe for sin kjære president», ironiserer en innflytelsesrik krigstilhenger og blogger.
I Russlands eget valg i mars fikk Vladimir Putin nesten like mange stemmer. Det plutselige sammenbruddet til det beslektede regimet i Damaskus viste at militære suksesser ikke er noen garanti for varige erobringer.
Enkelte på ytre høyre fløy har for første gang siden krigen begynte hengitt seg til «defaitistiske stemninger»: «Russlands egen skjebne står på spill!» – skriver en blogger på sin krigsvennlige kanal. Andre krever umiddelbare endringer i styringen av landet, økonomien og krigføringen.
«Forlengelsen av spesialoperasjonen har gjort det nødvendig å rotere personell og gjennomføre et generasjonsskifte i ledelsen», skriver krigskorrespondent Roman Saponkov, hvis ikke – «vil vi få en gjentakelse av det som skjedde i Syria i desember».
Men ingen har tro på makthavernes evne til å gjennomføre de nødvendige reformene. En prorussisk ukrainsk emigrant, som i februar 2014 befant seg i den russiske hærens tren som framtidig funksjonær i okkupasjonsadministrasjonen, sier det tydelig:
«Hovedspørsmålet nå er dette: Var den stabile makta til én bestemt person verdt slik ødeleggelse og død? Hvorfor var det nødvendig å kjempe for ham i fjorten år?» Teksten er skrevet på en slik måte at det ikke er klart hvilket land den refererer til.
I Vesten er det stadig flere stemmer som tar til orde for en kompromissfred som tar hensyn til Moskvas krav. USAs nyvalgte president Donald Trump har lovet å inngå en våpenhvile raskt, om nødvendig ved å tvinge den på Ukraina. Men de fleste russiske høyreekstreme ser muligheten for en våpenhvile som den største trusselen.
«Syria er nok et godt eksempel på hvor vi går, og hva ‘fredsslutning’ fører til uten at fienden er endelig nedkjempet», skriver en av de store Telegram-kanalene.
Uansett hvor skremmende den syriske lærepengen kan være for de høyreekstreme, har de fleste av dem nok med sin egen rolle i «krigspartiet».
For å beskytte kapitalen de har tilegnet seg, vil «krigspartiet» torpedere ethvert forsøk på å avslutte krigen med et kompromiss. Selv om dette kan være forbundet med å lide samme skjebne som Syria.