Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Usa

Hvem vil Trump danse for?

Omringet av milliardærer ble Donald Trump i går tatt i ed som president. Hva vil deres innflytelse ha å si for løftene han ga velgerne?

FIRE ÅR MED MAGA-FEST: Donald Trump førte en populistisk valgkamp, der han fridde til USAs arbeidere. Nå omfavnes han av USAs aller rikeste menn. FOTO: EVAN VUCCI, AP/NTB

Donald Trump tar i dag fatt på jobben som USAs president. Denne gang er han bedre forberedt enn for åtte år siden. Trump har lovet at han vil utstede «dusinvis av presidentordrer», ja, «i nærheten av hundre», i løpet av sine første dager i Det hvite hus.

Blant Trumps løfter finner vi proteksjonistisk handelspolitikk, frislipp for næringslivet og «det største deporterings-programmet i amerikansk historie».

Men i hvilken grad vil han gjøre ord til handling? Og vil innflytelsen til en haug av milliardærer legge bånd på noen av hans populistiske løfter?

Ingen er trygge

Aller øverst på agendaen står en hardere innvandringspolitikk. På en feiring av den kommende innsettelsen i Washington søndag sa Trump at han vil gjennomføre «den mest aggressive og breie innsatsen for å gjenopprette grensene våre som verden noensinne har sett».

Trumps rådgiver Stephen Miller, som hadde ansvar for innvandringspolitikk da Trump var president forrige gang, utdypet at administrasjonen vil sørge for «utrydding av kriminelle karteller og utenlandske gjenger som angriper folket vårt, og rettferdighet for alle amerikanere som har mistet noen de elsker til en ulovlig innvandrer».

I løpet av Joe Bidens presidentperiode vokste antallet udokumenterte innvandrere kraftig. Biden svarte med å deportere flere mennesker fra USA enn noen gang siden Barack Obama i 2014. Det siste året har antallet flyktninger som kommer til USAs sørlige grense, falt betraktelig.

Likevel vil Trump, ifølge The Washington Post, trolig erklære en nasjonal krise på grensa. USAs nye «grense-tsar» Tom Homan, tidligere leder for USAs Immigration and Customs Enforcement (ICE), sier at heller ikke udokumenterte innvandrere i såkalte «sanctuary cities», kan føle seg trygge.

Hvor mange kastes ut?

«Sanctuary cities» er liberale byer som New York, Chicago og Los Angeles, der myndighetene har begrenset hvordan lokalt politi kan samarbeide med føderale immigrasjonsmyndigheter som ICE.

I helga ble det ifølge Fox News lekket en ICE-plan om å slå til mot Chicago, USAs tredje største by. Lekkasjen sørget ifølge Homan for at operasjonen må «revurderes», av hensyn til sikkerheten.

Samtidig håper og tror mange at den store bølga ikke vil komme.

«Jeg forventer ikke at det vil bli millioner av deporteringer eller noe i nærheten av det», sier immigrasjonsadvokat Andres Lopez til den amerikanske tv-kanalen WBTV.

Slike omfattende deporteringer krever en arbeidskraft, ressurser og infrastruktur som ikke finnes i dag, mener han.

Målinger fra Axios viser at et klart flertall amerikanere i prinsippet støtter å deportere udokumenterte innvandrere. Men så raskt deportering koples med bruk av militæret, skille familier fra hverandre eller sende folk til land de ikke kommer fra, faller støtta fra rundt 65 prosent til 30 prosent.

De rikes fest

Trumps andre sentrale valgkampløfte var å innføre toll på varer fra en rekke land. Han snakket om 60 prosent toll på varer fra Kina og opptil 20 prosent på alt annet USA importerer.

Også her er det mye usikkerhet rundt hva som vil bli fulgt opp i praksis. Særlig fordi hans mest proteksjonistiske løfter står i strid med de økonomiske interessene til Wall Street og mange av milliardærene som nå støtter ham.

I motsetning til i 2016 og 2020 preges Trump-administrasjonen denne gang langt mer av libertarianske krefter med røtter i Silicon Valley, ikke minst «skyggepresident» Elon Musk.

På gårsdagens innsettelse skulle både Musk, Facebook-eier Mark Zuckerberg og Amazon-eier Jeff Bezos delta. Disse tek-milliardærene har alle gått fra å være Trump-kritikere til å snakke varmt om den nye presidenten.

«Vi er takknemlige og glade.»

Tiktok-sjef Shou Chew

Til og med Bill Gates, som i konspirasjonsuniverset rundt Trump anklages for å stå bak koronapandemien, omtalte nylig Trump som «imponerende» etter en middag med Trump og Musk.

Også Apple-sjef Tim Cook og Google-direktør Sundar Pichar hadde fått gode plasser under gårsdagens seremoni i Washington. Meta, Amazon og Google hadde alle bidratt økonomisk til Trumps innsettelsesarrangement med én million dollar hver, mens Apples Cook støttet festen med et personlig bidrag.

I motsetning til Trumps mer populistiske og nasjonalistiske velgerbase er ikke disse milliardærene nødvendigvis pådrivere for å deportere ulovlige innvandrere, som er en viktig kilde til billig arbeidskraft.

Maga mot Musk?

Da Trump var president forrige gang, førte han også en populistisk kampanje, men endte med å føre en politikk som først og fremst tjente landets rikeste. Sammen med planer om å fjerne regulering av næringslivet og angripe offentlige budsjetter er nye skattekutt en viktig grunn til at mange milliardærer støtter ham denne gangen.

Elon Musk har allerede havnet i innvandringskonflikt med Trumps tidligere rådgiver Steve Bannon, som fortsatt har innflytelse i Maga-land. Bannon mener det finnes «et uoverstigelig gap» mellom nasjonalistiske populister som han selv og «globalister» og «tek-føydalister» som Musk.

Historieprofessor Quinn Slobodian skriver på Bluesky at det nå foregår «en kamp mellom Bannons Maga og tek-høyresida»

«Og den materielle asymmetrien betyr at vi vet hvem som vinner på forhånd», skriver han med referanse til de enorme pengesummene Musk og andre tek-libertarianere disponerer.

Tiktok-trikset

Også Tiktok-leder Shou Zi Chew skulle delta på innsettelsesseremonien. Han hadde ekstra mye å smile for, etter at Trump i dagene før innsettelsen sørget for at forbudet mot den populære digitale plattformen ble opphevet.

Det var et forbud Trump selv tok initiativ til forrige gang han var president. Videodelingsappen Tiktok er nemlig eid av det kinesiske selskapet Bytedance, og ønsket om å stenge tilgangen i USA var del av Trumps hardere linje overfor Kina.

Biden fulgte opp forbudet, og i helga kunne Trump framstille seg som Tiktoks redningsmann. I en video takket Tiktok-sjefen Shou Chew ifølge NTB Trump for at han skulle holde appen åpen.

«Vi er takknemlige og glade for å ha støtte fra en president som virkelig forstår plattformen vår», sier Chew i videoen.

Mange ser dette som et kløktig populistisk grep fra Trump, som bare styrker hans popularitet, ikke minst blant unge.

Trump har også passet på å komme med gulrøtter til sine mest lojale Maga-fans og hintet om løslatelse av folk som ble arrestert etter stormingen av den amerikanske Kongressen 6. januar 2021.