Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Tubeost fikk for stor plass

TV 2 får advarsel

Medietilsynet gir TV 2 advarsel for brudd på reglene om produktplassering. I en episode av «Farmen» ble tubeost fra Kavli gitt for stor plass.

I en episode tilsynet nøye gransket, ble deltakerne belønnet med den omtalte tubeosten. Det ble jublet for belønningen, og i en lang sekvens nytes osten både på brød og rett fra tuben.

– Produktet er gitt en unødig framtredende rolle, i strid med regelverket. Lengden på innslaget, lydbildet og zooming på tuber og merkenavn er i sum utenfor det som er lov for produktplassering, sier avdelingsdirektør Hanne Sekkelsten i Medietilsynet. ©NTB

Bøker ti på topp

Tronsmo toppliste

1. «Ikke mennesker jeg kan regne med»

Kyrre Andreassen

2. «Syv meninger med livet»

Thomas Hylland Eriksen

3. «Tunga mi protesterer mot døden. Palestinske dikt»

Anna Kleiva & Bendik Sandnes Vada (red.)

4. «Sjøfareren. En reise gjennom Portugals tapte imperium»

Erika Fatland

5. «God natt Gaza. Fortellinger fra Palestina for barn over hele verden»

Plan International

6. «Det umistelige. Fra global ensretting til et nytt mangfold»

Thomas Hylland Eriksen

7. «Narkoatlas Oslo»

Lars Sandås

8. «Vegetarianeren»

Han Kang

9. «Sameproblemet»

Kathrine Nedrejord

10. «De står i kø»

Per Dybvig

Tegneserier fem på topp

1. «Krüger & Krogh 4. Nord og ned, del 2»

Bjarte Agdestein, Endre Skandfer og Ronald Kabícek

2. «Ingeniør Knut Berg. Julen 2024»

Øyvind Lauvdahl

3. «Astrid Løken. Å slåss med ­varsomme hender»

Lene Ask

4. «Donald. Det spøker for jula – 2024»

Arild Midthun, Knut Nærum og Tormod Løkling

5. «Orakelet taler»

Liv Strömquist

Assads feriebilder kan være PFU-mat

Lettkledd-fotografier på avveie

Fire døgn hadde gått siden Bashar al-Assad hadde rømt Syria, da VG lokket med overskriften «Bildene verden aldri har sett før». Den som så for seg avslørende framstillinger av despoten som tar kvelertak på en dissident, satt forundret tilbake. For det dreide seg i realiteten om temmelig ordinære feriebilder der Bashar gjøgler rundt i en snøfonn og i et badebasseng.

Riktignok viser bildene den grelle kontrasten mellom diktatorens bekymringsløse luksusliv og den tilværelsen han har tvunget innbyggerne inn i. Men er de verdt en PFU-dom? I en kommentar på nettstedet Journalisten trekker redaktør Roger Aarli-Grøndale linjene til da Dagbladet i 2011 publiserte 33 fotografier funnet hjemme hos Muammar Gaddafis sønn Hannibal, etter at libyske opprørssoldater raidet huset. Blant dem et av hans bikinikledde kone Aline Skaf med sprikende bein. Året etter ble avisa felt i PFU for å ha framhevet private forhold når det var saken uvedkommende.

Klager Shabana Rehman mente det var uhørt å publisere slike bilder i «en tid hvor unge kvinner blir (...) tvunget til seksuelle krenkelser (...) fordi de er så redd for at deres private bilder skal bli offentliggjort».

Nå er frykten for å bli eksponert lettkledd trolig Assads minste bekymring, men prinsipper er prinsipper. SHH

Juni 2024

  • Nasjonalmuseets sponsoravtale med rederarvingen Lise M. Stolt-Nielsen og hennes barn ble ikke møtt med trampeklapp i kunstfeltet. Sebastian Kjølaas i Billedkunstnerne i Oslo og Ragnhild Aamås i Unge kunstneres samfund mente det var kritikkverdig av museet å inngå en avtale med en familie som har plassert formue i såkalte truster i skatteparadiset Caymanøyene.
  • Flere norske kritikere mente vi med fordel kan la oss inspirere av det danske tidsskriftet Atlas, som lot en forfatter og en kritiker anmelde bokanmeldelser. «Skrekk og gru, men det fortjener vi!», sa Dagbladets kritiker Cathrine Krøger.
  • Metas nye regelverk ga dem anledning til å trene KI-modeller med innhold publisert i på deres plattformer. «Som å stjele åndsverk», mente illustratør Bendik Kaltenborn.

Viktige verk

  • Da vår kritiker Andreas Breivik besøkte utstillingen «Arbeidstittel: The Workers» på Haugar i Tønsberg lo han rått av kurator Erlend Hammers oppgjør med alt som er galt med kunstmuseer i dag. Han kalte Hammer et sjeldent eksempel på en kurator som «hopper i salaten og tør å si sin egen organisasjon imot».
  • Camilla Stefanie Jämtings dokumentarfilm «Prosjekt pappa» ble nominert til Amanda og vår kritiker Guri Kulås ga den «vilt samansette collagen» fem av seks stjerner.
  • Det var, i følge vår kunstanmelder Kåre Bulie, all grunn til å besøke «Hun blir Anna-Eva Bergman» på Nasjonalmuseet: «Enhver som har øye for modernitetens eleganse (...) vil finne rikelig å fryde seg over.»

«Vi trenger mer krangling i det litterære feltet.»

Expressens kulturredaktør Victor Malm hadde fått nok av kosepraten på Litteraturfestivalen i Lillehammer

Leksikon for blond og vever

Uttrykk kommer innenfra

Lenge svevde vi i villfarelsen om at Store norske leksikon var et sted for tørre og objektive faktaopplysninger. Men gjennom mange år i journalistikkens tjeneste har inntrykket blitt gradvis svekket, før vi denne uka fikk alle illusjoner brutt.

«Maria Bonnevie tilsvarer massemedienes drømmebilde av en diva – blond, vever og vakker, med blå øyne», heter det om den norske skuespilleren i artikkelen på Norsk biografisk leksikon fra 2005. «Men hun er en skarpsynt menneskekjenner som kommer med kloke uttalelser, viser fast vilje, sterk arbeidslyst og formidabelt talent.»

Skulle noen fortsatt være i tvil om artikkelforfatteren synes Maria Bonnevie er sabla lekker, kan de i neste avsnitt se ham beskrive henne som en «fager prinsesse» på plakaten til filmen «Kvitebjørn kong Valemon» fra 1991 og påpeke at hennes «alabastskjønnhet» sto i kontrast til voldsomhetene i «Den hvite viking» fra samme år.

Men heller ikke den «bråmodne» Bonnevie slipper unna giftige stikk: Karrieren har hun holdt innenfor Norden, påpekes det. «Med unntak for det mislykkede Disney-dramaet Den trettende krigeren (1999), en typisk Hollywood-fiasko». Likevel: «Bonnevies uttrykk er alltid overbevisende, fordi det kommer innenfra.»

SHH