På utsiden av gjerdet
Morten Strøksnes nye Gaza-bok dirrer av forbilledlig harme. Men hvem prøver han egentlig å overbevise?


Morten A. Strøksnes
Molok. Om en stor krig på en liten stripe land kalt Gaza.
Forlaget Oktober 2024, 282 sider
En dag i oktober i fjor satt jeg på en kafé i Ramallah og spiste sammen med en palestiner på min egen alder. Det var to uker etter Hamas-angrepet mot Israel. En tv på veggen viste direkteoverføring fra Gaza, der dødstallene steg med mange hundre for hver gang man sjekket. «Jeg vet ikke hvorfor, men hver morgen våkner jeg med en følelse av at vi vinner», sa han.
Jeg har ofte siden lurt på akkurat hva han mente. Kanskje følte han at Israel var avslørt i verdens øyne. Verden var rystet ut av apatien, plutselig var Palestina den store saken i nyhetsbildet. Det virket ikke som ting kunne gå tilbake til hvordan det hadde vært.
Året som har gått, har knust alle slike illusjoner. Dødstallene har fortsatt å stige, Israel har riktignok lidd store nederlag i flere internasjonale domstoler, men oftere og oftere har jeg fått følelsen av at også dette vil passere. At Israel nok en gang slipper unna med sine ugjerninger.
Det mest rystende med Morten Strøksnes’ nye bok, er at den tvinger oss til å gjenoppleve hele denne prosessen i hurtig film. Gjennom hans protokollaktige loggføring av nyhetsbildet blir leseren minnet både om omfanget av den forbrytelsen vi er vitne til, men også i hvilken grad det som evnet å sjokkere for bare et år siden, allerede er blitt normalisert. Bakgrunnsstøy.
Boka, som har fått den underlig naivistiske undertittelen «Om en stor krig på en liten stripe land kalt Gaza», tar i det ytre form av en slags dagbok. Den begynner med Hamas sjokkangrep på Israel 7. oktober 2023, og løper fram til oktober i år, da Israel også har gått til krig i Libanon.
Mange av oppføringene begynner med en dato. Dødstallet oppdateres løpende. Strøksnes noterer massakrer, side om side med andre ting han merker seg. Det kan være sjokkerende utspill fra israelske politikere, og avisinnlegg her hjemme i Norge. Han skriver sine reaksjoner.
Det er vanskelig å si om disse er umiddelbare – notater gjort der og da – eller om de er rekonstruert etter minnet, siden kildegrunnlaget viser at mange av notatene gjennom året er basert på ting som har kommet fram i ettertid.
Samtidig drar Strøksnes veksel på et bredt tilfang av faglitteratur, noen få ganger også sine egne reiser i regionen. Nyhetsbildet veves slik sammen med korte og lengre essayistiske passasjer om alt fra sionismens historie (et høydepunkt i boka) til hvordan påstander om antisemittisme brukes til å slå ned på legitim Israel-kritikk.
«Det oppleves som mange slag treffer i løse lufta.»
På sitt beste bidrar denne pendlingen til å sette det året som har gått i sin rette kontekst, og vise hvordan krigen i Gaza er en logisk fortsettelse av Israels mangeårige politikk overfor palestinerne. Teksten dirrer av en forbilledlig harme mot et verdenssamfunn som, med Norge i en ikke ubetydelig rolle, har lukket øynene eller tilrettelagt for alt som har skjedd.
Boka viser også hvordan krigen har tvunget fram store endringer, både i måten norske politikere snakker om og forholder seg til Israel på, og hvordan en global majoritet forholder seg til okkupasjonen. Strøksnes har særlig interessante analyser av sakene mot Israel og statsminister Benjamin Netanyahu i henholdsvis Den internasjonale domstolen (ICJ) og Den internasjonale straffedomstolen (ICC), og hva disse betyr for hvordan vi skal se på landet.
Underveis blir jeg imidlertid aldri klok på hva Strøksnes vil med dette prosjektet. Forfatteren befinner seg altså ved skrivebordet. Det han skriver om, er stort sett ting som allerede har skapt overskrifter. Enkelthistoriene som gjenfortelles, er historier som allerede er fortalt i andre medier. Bildene han omtaler er bilder mange allerede har sett, noen ganger med hans egne kommentarer. («Fotografiet av den sårede palestineren bundet fast til det glovarme panseret på en israelsk jeep minner meg om noe, men jeg kommer ikke på hva det er. Storviltjakt i Afrika mot slutten av kolonitiden? Hemingway?»)
Han har heller ikke foretatt noen fortellergrep eller avgrensninger som bidrar til å peke ut fra nyhetsbildet. Teksten styres tilsynelatende hit og dit av hva som fanger interesse, som en samling velskrevne Facebook-poster. Etter hvert får jeg følelsen av at det vel så mye som en bok om krigen, er en bok om den offentligheten som prøver å absorbere den.
Strøksnes fortjener all mulig honnør for måten han plukker fra hverandre ideen om at det finnes noen balanse i konflikten, og avkler dem som «tenker på seg selv som moderate, balanserte stemmer trygt forankret i politikkens sentrum, når de indirekte forsvarer en folkerettsstridig okkupasjon og all den vold og systematiske undertrykkelse som følger med».
Den posisjonen han opponerer mot, har imidlertid ingen tydelig representant i boka. Strøksnes kommenterer i forbifarten utspill fra Martin Krasnik i Weekendavisen og Hanne Skartveit i VG, men vel så ofte føler jeg at han skriver i opposisjon mot noen som ikke befinner seg i rommet, eller til og med mot de israelske makthaverne selv. («Hvem var det som drev med terror, sa du?»)
Dette gjør at det oppleves som mange slag treffer i løse lufta. Siden forfatteren velger nokså fritt fra det enorme tilfanget av dokumentasjon for å underbygge sin analyse, er det også vanskelig å se hvordan den skulle overbevise noen som ikke allerede er enige med ham.
Jeg er enig i nesten alle analysene, og jeg beundrer prinsippfastheten og den sikre språkføringen, men jeg lukker likevel boka uten å føle at den har brakt meg noe særlig lenger enn det forferdelige året den handler om.