Det står strid om andreplassen på Rødt Oslos nominasjonsliste. Rune Holm fra Rødt Nordre Aker skriver i en kronikk at de «aktive medlemmene» blir stemt ned av «passive medlemmer» som mobiliseres i en kampanje mot Sofia Rana og for Moxnes. Det er «fraksjonisme», mener han. Det skriver også Andreas Slettholm i Aftenposten 15. oktober.
Dette kan de ta helt med ro. Medlemmer som deltar på møter om hvem som skal stå på lista 21. november, har samme rett uansett om de er «passive» eller «aktive». De følger bare vedtektene. Vi tror ikke Slettholm vil Rødt noe godt. Men Holm kan da ikke mene at bare «aktive medlemmer» skal bestemme i Rødt?
I denne forbindelsen minner vi om de som under betegnelsen «Mesnali-initiativet» (Rødt Lillehammer) reiser rundt og holder møter om «Fred og nedrustning». Sist på Kampen i Oslo lørdag 12. oktober. Der holdt seks innledere foredrag, alle rettet mot Rødts vedtatte politikk når det gjelder Ukraina og Forsvaret. En av dem var Sofia Rana. Ingen innledere med Rødts syn var invitert.
Uenighetene om Bjørnar Moxnes eller Sofia Rana egner seg best på Stortinget, handler ikke om forskjellige personlige egenskaper eller sosial stilling. Begge er flinke, begge bor på vestkanten – henholdsvis på Nordstrand og Frogner – og begge er i lønnede politiske verv.
Uenighetene er først og fremst politiske. Moxnes står for flertallslinja i Rødt om å støtte Ukrainas rettferdige kamp mot Putins okkupasjon. Det innebærer støtte til Ukrainas forsvarskamp, med panservern og luftvern. Det var helt avgjørende i begynnelsen av invasjonen for å forhindre Russland å innta Kyiv og innsette en russisk quisling. Og for å forhindre at bomber, raketter og droner rammer og utsletter infrastruktur som vann og strømforsyning før vinteren setter inn.
Moxnes er helt klar på at forsvarsvåpen er nødvendig hvis Ukraina skal overleve. Rana står for et annet syn. Så vidt vi forstår er hun mer opptatt av USAs ansvar for krigen enn Putin og Russlands. Ukrainerne som kjemper for å overleve, bør ikke få våpen av oss.
«Europa er i krig»
Moxnes holder fast ved at Norge må ha et sterkt og uavhengig forsvar, slik vår bevegelse alltid har gjort. Det betydde å gå inn for forsvarsforliket og langtidsplanen for Forsvaret, som forhåpentlig vil bidra til å gi Norge det invasjonsforsvaret som ble ødelagt av regjeringene på 1990-tallet.
Det hører med at Rødt vil gå imot alle forsøk på å trekke Norge med i USAs kriger, enten det er mot Kina eller i Midtøsten. Rødt er imot Nato og mot at USA etablerer baser i Norge. Så vidt vi forstår, er Rana mot forsvarsforliket. I stedet ønsker hun en nedrustning. Det vil føre til at USA tar seg stadig mer til rette på norsk område. Uten et sterkt forsvar vil USA få militær dominans over norsk suverenitetsområde i framtida.
Det er bra at Rana markerer seg som aktivist mot Sian og rasisme og nå for Palestina sammen med mange andre i Rødt. Hun bør stå på stortingslista. Når det gjelder arbeid på Stortinget, sier Rana at hun vil markere avstand til andre partiene. Er det lurt?
Moxnes står for allianser på og utenfor Stortinget for å oppnå flertall. Et stikkord her er flertall for mistillit mot Sylvi Listhaug, som ble kasta som statsråd. Fellesforbundet bygg Oslo hadde tre politiske streiker for innstramminger av innleieregler. Moxnes og Rødt fikk politisk flertall, til og med med KrF, for innstramminger mot innleie og til slutt forbud mot bemanningsbransjen i Oslo.
Dette hadde ikke gått uten å ha taktikk for å oppnå flertall. Et annet eksempel var da Rødt og Moxnes reiste rundt på industristeder i 2018/19 og snakket om Acer og nasjonal kontroll over vannkrafta. Det førte til allianser som gjorde at Rødt brøyt sperregrensa i 2021. Vi oppfatter at Rana vil sette en alliansepolitikk, som vi har sett virker, på prøve.
Europa er i krig. Det er svært uheldig om Rødt ikke forholder seg til hva dette kan bety. Spørsmålet om Ukraina og forsvaret vårt kommer til å bli svært viktig i tida som kommer.
Det er ikke tvil om at Rana står for et annet syn i disse to spørsmålene. Hun er spurt spesielt om dette. Det er da bedre og sikrere å gå inn for Moxnes. Selv om vi innser at han ikke heller er perfekt.
Av hensyn til Ukraina, vår egen sikkerhet og behovet for gjennomslag for et alliansebyggende Rødt.