Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Maner til samling

«Jeg skulle vært død.» Det sa Donald Trump idet han gikk om bord på flyet til Milwaukee og Republikanernes landsmøte. I helga ble han beskutt under et valgkampmøte i delstaten Pennsylvania. Den tidligere amerikanske presidenten kom fra attentatet med livet i behold, men én tilskuer ble drept, og to andre ble alvorlig skadet. Også den antatte gjerningspersonen ble drept på stedet av en skarpskytter fra Secret Service.

Angrepet har rystet landet. Etterforskningen pågår fortsatt for å finne motivet bak handlingen. Samtidig spres alternative forklaringer, og konspirasjonsteorier, i ulike nettforum. Teorier om ulike sammensvergelser er ikke nytt i et samfunn der mange amerikanere har uttrykt mistillit til politikere og det politiske systemet. Uavhengig av motiv er det en selvfølge at politiske meningsmotstandere aldri møtes med vold. Flere av de alternative forklaringene vil nok leve videre, uavhengig av resultatet av etterforskningen. Likevel er det viktig at så mye informasjon som mulig om attentatet kommer fram, slik at konspirasjonsteoriene kan imøtegås med fakta.

Flere har oppfordret ledende politikere til å roe ned situasjonen og ta ansvar for å skru ned temperaturen i det som er et hett politisk debattklima. I en tale fra Det hvite hus appellerer president Joe Biden til det amerikanske folk og minner om at politisk uenighet ikke er synonymt med fiendskap. Donald Trump sier selv at han vil bruke hendelsen til å samle nasjonen. I et intervju med den konservative avisa The Washington Examiner forteller Trump at planen for åpningstalen til Republikanernes landsmøte var et verbalt angrep mot president Biden, og det han selv kaller en fantastisk tale. Nå har han imidlertid endret talen. Det gjenstår å se om Trump faktisk vil mane til samhold i det breie lag av den amerikanske befolkningen. I tida framover vil vi se i hvilken grad velgerne påvirkes av attentatet og den påfølgende håndteringen fra politisk hold. Det har også blitt tvingende nødvendig med et toneskifte hos Demokratene og president Joe Biden. Klokka tikker mot presidentvalget i november.