Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Analyse

Utestengning av Morales forverrer konflikten i regjeringspartiet Mas

Evo Morales får ikke stille som presidentkandidat i 2025.

Brann i egen leir: President Luís Arce under feiringa av Pachamama (Moder jord) i La Paz. Foto: Jorge Bernal, AFP/NTB

Det er ingen menneske­rett å få stille som presidentkandidat ubegrenset antall ganger når en først har sittet som president i to perioder. Det fastslo forfatningsdomstolen i Bolivias hovedstad lørdag. Dermed er tidligere president Evo Morales som satt i tre perioder fra 2006, ute­stengt fra å stille som kandidat ved presidentvalget neste år. Han kan heller ikke stille som uavhengig kandidat.

Reverserer kjennelse

Bolivias forfatningsdomstol kaster om på sitt eget vedtak fra 2017. Den gang overprøvde domstolen den rådgivende folkeavstemningen i 2016 som ga flertall for å begrense periodene til to ganger fem år. Den baserer seg på vurderingen som Den interamerikanske menneskerettsdomstolen (IACHR/CIADH) kom med i 2021 på forespørsel fra Colombia.

Den interamerikanske domstolen sorterer under Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) som har blitt enda mer kontroversiell og mistet prestisje under den første marea rosa («den rosa bølgen») fra innledningen av 2000-tallet. Venezuelas president Hugo Chávez som døde i 2013, tok initiativ til å bygge alternative latinamerikanske og karibiske samarbeidsorganisasjoner hvor USA og Canada ikke er med, som alternativer til OAS-institusjonene.

OAS underkjente valget i 2019 som Morales beviselig vant.

Lovløs administrasjon

«Begrensning av muligheten til ubegrensede gjenvalg er et egnet tiltak for å sikre at en person ikke forblir ved makta,» heter det forfatningsdomstolens kjennelse. Den forbyr mer enn to sammenhengende perioder, ifølge tyske DPA.

Men den etterlater et juridisk hull, skriver det uavhengige nettbaserte nyhetsbyrået Merco Press i Montevideo i Uruguay med henvisninger til grunnlovsjurister:

Kjennelsen sier intet om perioder som ikke henger sammen. Bolivia, som har verdensrekord i statskupp, har hatt flere presidenter som har kommet tilbake med flere års mellomrom, ofte i overgangen mellom militært og sivilt styre, blant dem Hugo Banzer (1971–78, 1997–2001), René Barrentos (1964–66 og 1966–69) og Victor Paz Estensorro (1960–64 og 1985-89) da grunnloven tillot bare én periode.

Det som gjør situasjonen særlig betent er at rettsapparatet står uten administrasjon. Den blir valgt for seks år, uten mulighet for gjenvalg, og mandatet løp ut ved årsskiftet uten at noen ny er valgt.

– Administrasjonen har slått inn på regjeringens unntakspolitikk når den erklærer at den vil fortsette. Alt den foretar seg nå, er grunnlovsstridig, ugyldig, fastslår Jorge Soria, medlem av Mas og Rødt, overfor Klassekampen.

Sammen mot Morales

Kjennelsen kan ikke ankes, fastslår domstolen. Men det er nærmest utenkelig at Morales ikke vil utfordre den slik han gjorde med nederlaget i folkeavstemningen. Han avviser kjennelsen som sammensvergelse mellom president Luís Arce og justisminister Iván Lima, og slår den i hartkorn med forbudet i februar 2020 mot at han fikk stille i valget til senator for Cochabamba-regionen.

«Evo Morales har nå tatt bladet fra munnen.»

Jorge Soria, Mas og Rødt

Det skjedde under høyresidas president Jeanine Áñez, som ble satt inn da Morales ble tvunget i landflyktighet under drapstrusler fra militæret mot ham og hans familie, først til Mexico, deretter Argentina.

Det juridiske påskuddet var den gang at han oppholdt seg i utlandet. De politiske påskuddene var trusler om å bli stilt for retten for «terrorisme og folkemord» og «terrorisme og oppvigleri» fra Áñez-administrasjonen.

Morales lanserte sitt presidentkandidatur 24. september som en direkte utfordring til Arce som ønsker å stille til gjenvalg for regjeringen Mas-IPSP. De tidligere allierte ligger i bitter strid, og Mas er splittet på kryss og tvers.

Det skarpeste skillet går mellom regjeringen og masseorganisasjonene som ble bygd opp under Morales som president.

Unntakstilstand

Jorge Soria beskriver et land i nærmest unntakstilstand, politisk og økonomisk, og mener det er en villet politikk. Regjeringen selv forventer et år med «uregjerlighet». Det fins ingen tradisjon for samarbeid, og regjeringens flertall har smuldret opp fordi Mas har delt seg i to.

– Morales har ledet opposisjonsfraksjonen mot regjeringen, men han har lenge nølt med å si at dette ikke er vår regjering. Arce har derimot utpekt Morales som den fremste opposisjonslederen i landet. Nå har Morales tatt bladet fra munnen, forklarer Soria.

Bolivia kan stå foran en krise i løpet av året. Matmangel kan føre til sult. Køene etter bensin er lange. Eksportinntektene falt i 2022 og 2023 selv om prisene har steget med krigen i Ukraina.