Tar klimaforskerne feil?
Noen ord om oss som skriver dette: Den ene er professor emeritus i miljøkjemi, og har i femti år arbeidet med miljø- og klimaforskning. Den andre er livslang miljøaktivist og initiativtaker til Besteforeldrenes klimaaksjon. Men skal man tro Bjørn Vassnes og det han skriver 14. desember («Klimamål versus virkeligheten»), kan ingen av oss ha forstått særlig mye. Med en utrolig arroganse gir han seg til å belære om hvor vanskelig, for ikke å si umulig, det er å bli kvitt avhengigheten av fossilt brensel. Han antyder også at vi ikke vet at det er klimagassutslipp fra industrielle prosesser. Forskere på Cicero uttaler seg om saker de ikke har greie på.
Klassekampens vitenskapsjournalist opptrer som en de facto klimafornekter. Ikke ett ord om hva som vil skje hvis vi følger hans råd og gir opp omstillings- og klimamålene.
«Ikke ett ord om hva som vil skje hvis vi følger hans råd»
2023 er det varmeste året som er registrert. Global oppvarming har akselerert, og vil fortsette å gjøre det hvis ikke utslippene reduseres drastisk. Vil Vassnes ta risken på at store områder av kloden blir ubeboelige?
Det finnes en mengde rapporter som diskuterer mulige scenarier for å redusere utslipp ned mot «netto null» (riktignok et vanskelig begrep). Et generelt trekk er sterk satsing på sol, med bidrag også fra vind og kjernekraft. Selvsagt er det ikke enkelt. Vi burde begynt for mange år siden, men det nytter lite å syte over det nå. At noen prosjekter mislykkes (Vassnes nevner batterifabrikken i Mo i Rana) er bare å vente. Desto viktigere er det å komme i gang raskt og på bred front. Jf Martin Skancke, leder av Klimautvalget 2050: «Omstilling til lavutslipp handler om noe mer enn utslipp. Det er en bred samfunnsomstilling som må starte nå.»