Hun var en av våre
Vi visste det ville komme, det var bare snakk om tid. Denne uken sto jeg opp til nyheten om at en norsk borger ble drept. Det kunne vært en av oss, tenkte jeg. Etter litt research kom det jeg fryktet frem, det er en av oss. Et av medlemmene i moskeen min har blitt bombet i filler av okkupasjonsmakten i Gaza.
Det som i vestlige medier kalles «evakuering» er en fordrivelse og etnisk rensing av palestinere. Mens evakueringen foregår, bombes flyktninger, veier og grenseoverganger.
Ghada og hennes 13 slektninger ble massakrert i den sørlige delen av Gaza, der det skulle være trygt.
Hvordan er det egentlig meningen at man skal forholde seg under et pågående folkemord? Skal jeg bare drikke te og spise knekkebrød som vanlig mens en million barn verken har vann eller mat? Skal jeg liksom hente fram macen og jobbe mens to millioner mennesker ikke har annet lys enn sola og granatene?
Ordene over er ikke mine, men et sitat fra et Facebook-innlegg forfatteren Guro Sibeko skrev for en liten stund siden. Jeg låner dem fordi de presist formulerer opplevelsen av å ha blitt satt på tilskuerbenken til et pågående folkemord i Gaza, som ingen vestlige statsledere hittil har tatt ordentlig avstand fra. Mange innflytelsesrike personer som jeg tidligere har sett opp til har heller ikke tatt avstand.
«Ghada ble massakret i sørlige Gaza, der det skulle være trygt»
Omfanget av massakrene på sivile peker kun én vei. Dette er et pågående folkemord. Hva skal man ellers kalle den langsomme død for 130 kuvøsebabyer? Når utsultede hunder og katter spiser døde mennesker på sykehus og gater? Når foreldre plukker opp sine barns kroppsrester? Hvordan vil man ellers beskrive det faktum at minst 11.800 er drept i israelske luftangrep mot Gazastripen på fem uker, 4609 av dem barn? Over 28.000 er såret og rundt 2700 er fremdeles savnet i ruinene.
Det er ingen selvfølge at menneskeliv skal aktes og beskyttes. Tvert om, det er kanskje unntaket i den verden vi lever i. Det er alle menneskers plikt å tenke gjennom dette. Hva skal til for at vi setter alle mennesker like høyt? Menneskers likeverd har aldri vært noen selvfølge, og slett ikke i vår europeiske kultur. Det er vår plikt å prøve å identifisere trekk og holdninger som bidrar til at menneskeliv mister beskyttelse.
Israel er i dag den største terrorstaten, målt etter sivile ofre. Israels angrep på Gaza er enda verre enn Russlands krigsforbrytelser i Ukraina.
Jeg er i ferd med å miste troen på menneskeheten. Vår generasjon er like grusom som andre generasjoner i menneskehetens historie. Disse blodige ukene på Gaza i 2023 vil bli stående som et symboltungt eksempel på hvordan statens maktmonopol noen ganger blir misbrukt som statlig terror, på linje med Sharpeville, Groznyj, My Lai, eller gatene i syriske byer. Verken gamle eller unge blir spart. Gravide kvinner dør med sine fostre i magen.
Den 75 år gamle undertrykkelsen av det palestinske folket, med etnisk rensing, okkupasjon, annektering og kolonisering av de samme områdene, har fått foregå uavbrutt. Israel har ikke blitt holdt ansvarlig for brudd på folkerett, humanitærrett eller menneskerettigheter. Det finnes de som gjør en forskjell, og som både påvirker og redder andres liv – gjerne med fare for sitt eget. Et godt eksempel er Mads Gilbert og hans norske kollegaer, som venter på grønt lys for å slippe inn.
Ingen kan sitte stille og se på dette. Alle som har makt og påvirkningskraft må gjøre det de kan for å stanse det.