Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Kommentar

Giftig maskulinitet?

Richard V. Reeves minner om at «guttespørsmål» kan være en forlengelse av kvinnekampen.

«Monster power»: Trump-supportere under stormingen av Kongressen i januar 2021. Foto: Saul Loeb/AFP/NTB Scanpix

Første november 2021 holdt republikaneren Josh Hawley en tale på National Conservatism ­Conference, der han overrasket salen med å snakke nesten utelukkende om gutte­problemer knyttet til utdanning, helse, arbeid og familieliv. Ingen av problemene han tok opp ble tilskrevet sosiale eller økonomiske forandringer. I stedet ble de beskrevet som resultatet av et mål­rettet angrep fra venstresida, som han påsto at ønsker å «definere maskulinitet som giftig». Alle tradisjonelt maskuline verdier blir nå framstilt som om de er en fare for samfunnet, og da er det ikke rart at stadig flere trekker seg tilbake til «tiltaksløshet og porno og dataspill», sa han.

Helt tilbake trekker de seg ikke: De går for eksempel ut og stemmer. Trump-strategen og fascisten Steve Bannon sa for noen år siden at «These guys, these rootless, white males, have monster power». I 2016 vant han og Trump valget med en 24 prosentpoengs ledelse blant menn. Blant hvite menn, som utgjør en tredjedel av velgerne, var marginen 30 prosentpoeng. I 2020 økte andelen også blant det amerikanerne kaller «blacks and latinos».

I mange land har transpersoner blitt brukt som sandsekk og brekkstang i denne kampen for å vinne menns stemmer. Hvorfor? Ifølge Richard V. Reeves’ bok av fjoråret, «Of Boys and Men», er forklaringen enkel: Svært mange mennesker identifiserer seg sterkt med det kjønnet de er født med, og det er enkelt å bygge en politisk identitet på det. Transpersoners rettigheter kan brukes til å påstå at venstre­sida vil bryte ned biologiske forskjeller, i en verden der mye allerede flyter og er i urolig bevegelse. I en slik situasjon kan faste rammer og autoritære menn framstå fristende. Med på kjøpet får du en forklaring på hvorfor du sliter, hvem sin feil det er – og en identitet du allerede har sterke bånd til.

Å påstå at gutter og menn sliter fordi venstresida hater dem er et svært kraftig budskap, skriver Reeves i boka. Årsaken til at det får feste seg, er at det første utsagnet er sant og at det andre kan høres plausibelt ut. Noen på den amerikanske venstresida omtaler nemlig maskulinitet som om det er en sykdom, hevder han, med begreper som «toxic masculinity». De fleste vil rygge dersom de får inntrykk av at det påstås at de er forgiftet, at de bærer en gift i seg som må drives ut, skriver han. Er det representativt? Han siterer Peggy Orenstein, som intervjuet mange gutter i boka «Boys and Sex». Et av spørsmålene hun stilte, var hva de likte med å være gutt. De fleste klarte ikke å svare. «Det er interessant», sa en av dem, for han hadde aldri tenkt på det sånn – han var bare vant til å høre om hva som var problematisk med gutter.

Reeves’ bok inneholder ikke bare ­problembeskrivelser, men også konkrete forslag til (og argumenter for) sosiale reformer: Seinere skolestart for alle gutter, mer praksis både i grunnskolen og på høy­skoler, velferds- og arbeidslivsreformer som kan sikre fedre mer tid med barna. Noe er høyrelevant også i Norge, og begrepet «grådige arbeidsgivere» kan med fordel løftes inn i debatten om menns rolle i hjemmet og familien, selv om vi er bedre beskyttet enn våre amerikanske brødre. Problem­beskrivelsene og debattene smitter uansett over til oss. Reeves’ bok er virkelig god, også i norsk kontekst, i de tallrike eksemplene han gir på at det å engasjere seg i «guttespørsmål» ikke står i motsetning til, men kan være en forlengelse av, kvinnenes kamp for likestilling.

Reeves’ bok er en viktig påminnelse om det Daniel Schwammenthal i American Jewish Committee’s Transatlantic Institute har kalt politikkens jernlov: Dersom det finnes reelle problemer i et samfunn og de ansvarlige partiene ikke håndterer dem, vil de uansvarlige partiene gripe tak i dem og gjøre dem til sine.