Kvinner som sitter på et populært torg i Teheran og nyter den behagelige kveldstemperaturen, uten å dekke til håret. Slik beskrev nylig den iranske feministen «Leila Azizi» en kveld i den iranske hovedstaden til den danske avisa Dagbladet Information. Navnet til kvinnen er oppdikta, fordi hun frykter represalier fra prestestyrets sikkerhetsapparat. Lørdag var det ett år siden kurdisk-iranske Jina (Mahsa) Amini døde i politiets varetekt. Bare noen dager tidligere ble hun arrestert på gata i Teheran av moralpolitiet for å ikke ha dekket til håret sitt godt nok. Omfattende folkelige protester spredte seg landet rundt i månedene i etterkant av dødsfallet, med slagordet «Kvinne, liv, frihet». De iranske myndighetene besvarte protestene med vold. Flere hundre demonstranter har blitt drept og titusenvis arrestert. Flere har blitt henretta for å delta i demonstrasjonene.
«De iranske myndighetene besvarte protestene med vold.»
Det er ikke bare på gata at demonstrantene har blitt slått hardt ned på. Myndighetene har tidvis stengt internettet i landet for å hindre informasjon fra å spre seg utenfor landegrensene. Kunstig intelligens og overvåkingskameraer med ansiktsgjenkjennelse benyttes også i det offentlige rom. Til Information forteller Azizi om da hun gikk på et kjøpesenter med ei venninne som ikke bar slør. Venninna fikk raskt en tekstmelding med advarsel om bot, ifølge henne.
Flere medier har rapportert om hvordan regimet strammet grepet i forkant av ettårsdagen til Jina (Mahsa) Aminis død. I helga skrev Klassekampen om et lovutkast som er til behandling i parlamentet. Dette vil øke strafferamma og heve bøtene for å ikke gå med hijab. NRK har omtalt stillingsutlysninger fra de iranske myndighetene der de er på utkikk etter hijabpoliti. Demonstrasjonene førte ikke til et regimeskifte, og det er lite som tyder på at det skjer med det første. Likevel fortsetter de iranske kvinnene å lede an i kampen for et mer rettferdig samfunn. Før helga anslo en vestlig diplomat til BBC at rundt 20 prosent av iranske kvinner bryter loven ved å gå ute i gatene uten hijab. For å si det med Leila Azizis ord: Fryktløsheten smitter.