LO-toppene reiser land og strand rundt for å sikre rødgrønne kommuner, men vedgår at det ser mørkt ut. De varsler hard motstand hvis Høyre gjør storeslem.
Løft: Peggy Hessen Følsvik og Mette Nord løftes 30 meter til værs på Elverum Brann- og redningssentral. Jørn Eggum avsto på grunn av høydeskrekk.
Toppene i LO har ikke hatt for vane å satse hardt på lokalvalgene. Men i år, med meningsmålinger der regjeringspartiene er i knestående, og makta kan skifte fra venstre til høyre side i mange viktige kommuner, har de kasta seg på valgkampbussen. Bokstavelig talt.
I en rød buss med LO-logoer og slagord om å bruke stemmeretten reiser LO-leder Peggy Hessen Følsvik sammen med lederne av de to største LO-forbundene – Fellesforbundets Jørn Eggum og Fagforbundets Mette Nord – land og strand rundt for å prøve å berge flertallet. De føler mye står på spill i år.
– En arbeidstakerorganisasjon er primært til for å sikre medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår. Det ser vi at står i fare hvis Høyre får makta i kommuner, sier Mette Nord.
– Høyre har vært veldig tydelige med privatiseringsagendaen. Det har vært et viktig argument for at vi skal engasjere oss såpass mye, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Privatiseringsbølge
Ifølge Fagforbundet kan det bli økt konkurranseutsetting i 280 norske kommuner, om høyresida vinner fram. I tillegg frykter LO-toppene at arbeidet som over mange år har blitt lagt ned i å lage lokale avtaler om arbeid for seriøsitet og mot sosial dumping, skal bli satt i revers.
– Det startet med Telemark og Skien, så kom det mange ulike kommuner etter hvert. Vi fikk Oslomodellen, Trondheimsmodellen og hva det heter. Det er inngått avtaler mellom fagforeningene og de rødgrønt styrte kommunene. Jeg frykter for hva som skjer om vi får en stor andel blå styrte kommuner, sier Følsvik.
– Når Høyre har sittet i posisjon har de ønsket å holde fingrene borte politisk, og at pris skal telle mye mer enn alt annet i de offentlige anbudene, sier Jørn Eggum.
Roser for Ingunn
Bussen tar turen innom Brann- og redningssentralen i Elverum, der de diskuterer beredskap og får høre hvordan brannfolk stadig oftere må ta helse- og politioppdrag. På Moelven ser de limtrefabrikken og diskuterer hvordan lokalt partssamarbeid øker produktiviteten. Mandag kveld stanset de i Lillehammer, der Ap-ordfører Ingunn Trosholmen jobber for gjenvalg.
Lillehammer er en sterk Ap-kommune, og det er ikke usannsynlig at hun kan bli sittende.
På kvelden går LO-toppene og banker på dører i byen. Mette Nord slår følge med ordfører Trosholmen for å dele ut roser og partiprogrammer. De får stort sett smil til svar.
– Jeg tar gjerne imot ei rose ja, sier ei av de som åpner døra.
– Vil du ha et partiprogram for Ap i Lillehammer, spør Trosholmen.
– Ja, Ap lokalt ja, det er de vi stemmer på. Ikke de sentrale, sier mottakeren.
Etter å ha delt ut noen titalls roser og programmer er Mette Nord optimist.
– Jeg tror dette går veien, Ingunn, sier hun.
Trosholmen sier at de ligger ganske bra an i Innlandsbyen.
– Vi ligger rundt 10 prosent over det nasjonale nivået. Så får Ap 18 prosent nasjonalt, har vi 28 prosent her, sier hun.
Reisverk: Klubbleder Martin Fauchald viser fram Moelven limtrefabrikk for LO-toppene og Aps partisekretær Kjersti Stenseng.
Skandaletog
Når Klassekampen spør trekløveret på LO-bussen hvordan de synes valgkampen går, insisterer de på at de fortsatt har troa på seier.
– Når vi så at mange av våre medlemmer ikke var klare over hva som kan skje med lønn og pensjon ved privatisering har vi en kjempejobb med å få informasjon ut, så folk vet hva man går til når man stemmer, sier Nord.
– Ser du på nasjonale meningsmålinger så er det klart at vi ligger dårlig an, medgir Eggum.
– Med litt stang inn kan vi få en god del ordførere fra venstresida. Men vi må være ærlige, vi skulle ønske det var bedre.
– Mye av den nasjonale debatten har vært preget av skandaler på regjeringsnivå. Ola Borten Moe måtte gå, Anniken Huitfeldt er i hardt vær. Hvordan påvirker det deres folk, og valget?
– Jeg har stått på stand lokalt og møtt mange folk. Det er ikke mange kommentarer om det. Det kan påvirke, men det er ikke det som møter oss, sier Nord.
– Det kan ikke jeg si, du har sett Richard Storevik, skyter Eggum inn.
Den profilerte Fellesforbundet-tillitsvalgte Richard Storevik, leder for Fellesforbundets største avdeling, avdeling 5 i Bergen og omland, sa nylig at han helst så at partitoppene lot være å komme på valgkamp på Vestlandet. De har bare gitt «det motsatte av det jeg ønsket, med stadige skandaler over fjellet i Oslo», sa han til VG.
Smil og roser: Mette Nord hjelper Lillehammer-ordfører Ingunn Trosholmen (Ap) med å banke på dører og dele ut roser.
– Det er klart at folk som jobber ute hver dag for å løfte våre faglige spørsmål og mobilisere medlemmene, det er klart at dette forstyrrer og irriterer, men det du ikke kan få gjort noe med må du ikke ha fokus på. Vi må fokusere på å gjøre det vi kan – få folk ned fra gjerdet og ut av sofaen. Så går det sin skjeve gang det som har skjedd i Oslo, sier Eggum.
– Det er lokalpolitikere som verken kan klandres for eller har noe med det å gjøre. De skal bygge gode skoler, gode helsetjenester, legge til rette for næringsutvikling og skape gode lokalsamfunn, sier Nord.
Plan B
De tre LO-toppene er klare på at plan A er å få flest mulig opp av sofaen for å stemme. Da har venstresida en mulighet, tror de.
– Men hva om dere ikke lykkes, og høyresida vinner i de store byene?
– Det blir en tøff jobb for våre lokale tillitsvalgte. Leser du kommunebudsjetter for de store kommunene tar de ned budsjettene, og skal redusere eiendomsskatt og avgifter. Det kommer til å få dramatiske konsekvenser for arbeidsplassene og lønna til våre medlemmer som blir konkurranseutsatt, sier Nord.
– Vi kommer uansett til å mobilisere det vi har av krefter om det blir mange høyrestyrte kommuner, sier Følsvik.
Jørn Eggum påpeker at selv om Høyre går fram må de også stable på beina samarbeid. Det kan ta mange former, og det er ikke gitt at de får gjennomført alt de ønsker, sier han.
– Vi får se hvor store Frp blir også. Det er også spennende. Om de to går sammen får Mette rett i alt dette, og da har vi det tøft i årene som kommer. Da må vi synliggjøre hva de holder på med og få folkelig motstand, sier han.
– Har dere egentlig en plan B?
– Vi leter ikke etter en skoeske med 16.000 stemmer, vi er trygge på folkestyret. Folk skal få avgi sin stemme ut fra deres syn, men vi må sørge for å få forklart folk konsekvensene av å ta de forskjellige valgene, sier Eggum.
– Vi skal selvfølgelig invitere til samarbeid. Vi er opptatt av å utvikle arbeidsplassene, og at medlemmene skal få gode vilkår og vi har mer tro på partssamarbeid for å utvikle arbeidsplassene enn konkurranseutsetting. Det kommer til å være vår jobb å prøve å vise til det. Det vi har sett så langt er at det i det lange løp ikke blir billigere eller bedre tjenester, men vanskeligere å koordinere og utvikle, sier Nord.
Fremmede arter, organismer som flyttes av mennesker til steder de ikke hører hjemme – for eksempel pukkellaksen i Norge – er en stor trussel mot naturmangfoldet. 37.000 fremmede arter har blitt introdusert til verden, og 200 nye introduseres hver dag, ifølge en ny rapport fra FNs naturpanel. De globale kostnadene fra disse inntrengerne utgjør så mye som 420 milliarder dollar i året. SGN