Pirrende nysgjerrighet druknes lett i nagende uvisshet
Hauk
På teppet
Øyet som ser
« Talentfull og smart eller uerfaren og løs kanon ?» spør Aftenposten .
Det kommer an på om du spør eksen eller den nåværende kjæresten, det.
Til topps
«Jeg stupte bare rett over styret » står det i Fædrelandsvennen .
Så det er sånn man får topplederjobben.
Risiko
Frp-politiker til NRK om regjeringens forslag om at store selskaper skal ha minst 40 prosent kjønnsbalanse i styret: «Faren er at norske styrerom blir fylte opp av ektefellar, mødre, søstre og døtre i titusenvis av bedrifter.»
En annen er at ektemenn, fedre, brødre og sønner begynner å uttale seg.
Slik blir jobben din.
Konstellasjoner
I bilaget står det om den britiske kongefamilien som lørdag paraderte gjennom London: «Dronning Camilla, Williams kone Kate og parets barn satt i en vogn.»
Så fint at de feirer skeive familier!
Klover
« Oksen fra Grimstad trener fortsatt mye, men minst på sykkel », skriver Fædrelandsvennen .
Forståelig nok.
Gode navn
Rosenborgs nye trener heter Svein Maalen .
Gode navn
Johan Marius Ly er direktør i avdelingen for brann og redning i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap .
IntervjuValg 2023
Går for kull
Fortsatt kulldrift i Longyearbyen ville gi den stabile norske bosettingen som myndighetene ønsker, mener Aps toppkandidat.
Klar: Gruvearbeider Svein Jonny Albrigtsen(Ap) ønsker å bli leder for Longyearbyen lokalstyre. Foto: Privat
Gruvearbeider Svein Jonny Albrigtsen er verken redd for skit under neglene eller i ansiktet. Han advarer dagens Ap-ledelse om å ikke glemme arbeiderklassen. En politikk som appellerer til vanlige arbeidsfolk, kan snu partiets dårlige prognoser, ifølge ham.
Valget til Longyearbyen lokalstyre skjer samtidig med høstens kommunevalg. På Svalbard står man foran et skifte, siden mangeårig lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) har sagt nei til gjenvalg.
58 år gamle Svein Jonny Albrigtsen har bodd på Svalbard i 49 år. Han er blant de siste arbeiderne i de norske kullgruvene, og har mange år bak seg i arbeiderforeningen, LO og Arbeiderpartiet. Han topper nå Aps liste, og kull er et sentralt tema i valgkampen.
Krever kulldrift
– Longyearbyen må fortsette med kull i energiverket, det er kortreist energi, sier han. Til høsten skal kulldrifta være slutt, og inntil ny energikilde er på plass vil et dieselaggregat gi strøm og sentralvarme.
– Vi er forespeilet 60 prosent dyrere energi med diesel. Jeg frykter fraflytting, sier han.
Den nye energiformen kan bli sol, vind, hydrogen eller gass, men ingenting er bestemt. Albrigtsen mener lokalsamfunnet fortjener forutsigbarhet. Han er sikker på at fortsatt kulldrift vil gi stabile arbeidsplasser og en sterkere norsk tilstedeværelse.
– Myndighetene som har vedtatt kullstans, må ombestemme seg, sier han.
Tror på dialog
Albrigtsen framhever betydningen av samarbeid med sentrale myndigheter, blant dem sysselmesteren
– Vi er et lite samfunn og må trekke sammen, sier han. Albrigtsen vil at lokalbefolkningen skal kunne benytte naturen mer enn turistene. Han påpeker at båt- og scooterbruk er viktig for trivsel og bolyst.
– Det er også for mange turister, og det må tas grep for å fjerne de useriøse turistbedriftene, sier han.
Ap-kandidaten er pådriver for at private bedrifter skal ha tariffavtale, og vil innføre lovverket som krever minstelønn. I Longyearbyen bor det 33 prosent utlendinger, og fagforeningene sliter med å få dem organisert.
Det er jubel i den lille fiskerikommunen Hasvik, ytterst i vest på Sørøya i Finnmark. Et av verdens største konsern, japanske Mitsubishi som eier oppdrettsselskapet Cermaq, har kastet sine øyne på kommunen. De vil investere i et anlegg som produserer laksesmolt, arbeidet begynner nå i bygda Breivikbotn og i 2026 starter produksjonen. Målet er tolv millioner smolt i året. De skal klekke ut rogn og lage smålaks som settes i merder, og blir til stor laks i løpet av knapt to år.
Hasvik sliter med å holde folketallet oppe, på lik linje med det meste av Finnmark. Smoltanlegget som oppdrettsselskapet Cermaq står bak, vil gi 24 helårige arbeidsplasser. I en kommune med knapt tusen innbyggere er det det samme som flere titalls tusen nye arbeidsplasser i Oslo
Ordfører Eva Husby (Ap) har hatt posisjonen i 16 år, og stiller ikke til gjenvalg til høsten. Hun har jobbet hardt for å få flere arbeidsplasser til kommunen, og melder nå om stor jubel over styrevedtaket i Cermaq.
Oppdrettsselskapet la i fjor høst alle investeringer på is, etter at lakseskatten kom. Det samme gjorde så godt som en samlet norsk oppdrettsnæring. Ifølge Sjømat Norge er planlagte investeringer på 45 milliarder kroner nå satt på vent, og mye blir avlyst.
Cermaq understreker at de fortsatt ikke liker lakseskatten og har droppet store planer flere steder. Men de mangler smålaks til sine oppdrettsanlegg i Nordland og Finnmark og velger derfor å investere.