Folk er oftest oppfinnsomme når det kommer til stedsnavn, men av og til svikter den kreative evnen. I 1920 byttet Haugsund navn grunnet tiår med rot, spesielt hos postvesenet. I dag heter det Hokksund. Latin-Amerika er fullt av byer som heter San Jose og San Pedro. Likevel, skulle alle navn vært unike, ville vi nok hatt flere sovnet-på-tastarutet-navn som Llanfairpwllgwyngyll i Wales. Georgia – landet, ikke delstaten i USA – har nasjonaldag i dag. Her er Narikala-festningen over hovedstaden Tbilisi. MLN
På teppet
Ja, vi elsker
«Amerikanere er som bergensere» , står det i VG .
De er litt gladere i Norge, bare.
Lokalt hjørne
«Gler meg til å smake på den lokale maten» , seier ein amerikansk soldat til NRK .
Han har masse å sjå fram til på McDonald’s og Burger King.
Storbesøk
Finansavisen skriver at «Sveits-flyktninger trapper ned i Norge» .
Fra privatflyet sitt?
Arvesynd I
En ekte viking.
Dagbladet forteller: «Slik tjener du penger på bolig» .
Det er bare å ha masse penger.
Arvesynd II
Dagens Næringsliv skriver at dattera til Kjell Inge Røkke har flyttet inn til faren i Sveits.
Så kjedelig å ikke ha råd til egen bolig.
Gode navn I
Francis Hay får kritikk for eiendomsvirksomheten sin.
Gode navn II
Ole Ivars’ avskjedskonsert i Froland sponses av Tore Konnestad Begravelsesbyrå AS.
Gode navn III
VG har snakket med amerikanske soldater som synes «norske jenter er vakre» – og en av dem som dro rett til McDonald’s, var Jay Single .
Dagens sukk
Lykken er et stjerneskudd i tilværelsens svarte natt
Hauk
Fellesforbundets Jørn Eggum takker Venstre og Pasientfokus for å sikre flertall for ny lakseskatt. Han sender syrlige stikk til SV og Høyre.
GLADLAKS: Forbundsleder Jørn Eggum utenfor Fellesforbundets kontorer i Oslo. Hanne Marie Lenth Solbø
Etter måneder med intens politisk dragkamp om ny lakseskatt, ble det i går satt punktum: Regjeringspartiene, Venstre og Pasientfokus er enige om utformingen av den nye grunnrenteskatten.
Det er gode nyheter, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum.
– Jeg er veldig glad. Disse partiene har evnet å finne flertall som setter strek for et politisk spill som har fått pågå altfor lenge. Næringen har ligget i stabilt sideleie i måneder og de ansatte har opplevd stor usikkerhet, sier Eggum.
Det var i september at regjeringen presenterte planene om å innføre en grunnrenteskatt for oppdrett. Laksenæringen, den borgerlige opposisjonen og en rekke ordførere i Ap og Sp har protestert kraftig mot planene.
Voksen beslutning
I forhandlingene i Stortinget har Venstre og Pasientfokus fått gjennomslag for å redusere skattesatsen fra 35 til 25 prosent. Eggum er glad for at laksestriden omsider er avsluttet.
Han retter en særlig takk til Venstre og Pasientfokus, som sikrer flertall i Stortinget for skatten.
– Venstre og Pasientfokus har tatt ansvar og sørget for ro og forutsigbarhet for de ansatte. De lyttet til næringen og sikret en innretning som gjør at man kan satse på havbruk også i framtida, sier Eggum på telefon fra Berlin, der han deltar på Den europeiske faglige samorganisasjonens kongress.
I tillegg presenterte Ap, Sp, Venstre og Pasientfokus i går følgende endringer fra regjeringens opprinnelige forslag:
Verdsettelsesrabatten i formuesskatten økes fra 50 prosent til 75 prosent.
Vertskommunene får høyere inntekt fra Havbruksfondet.
Partiene er enige om en rekke forslag som skal styrke miljøprofilen og bidra til teknologiutvikling i oppdrettsnæringen.
Refser SV
Gårsdagens avtale representerer en milepæl for Støre-regjeringen: For første gang inngår de en viktig politisk avtale med den borgerlige opposisjonen – uten SV. I forhandlingene om lakseskatten krevde SV at skattesatsen skulle heves til 48 prosent.
– Hvordan ser du på at SV ikke ble med på forliket, Eggum?
– SV hadde et fullstendig urimelige krav om å ta ut 48 prosent. Det ville påført de ansatte og mange av bedriftene et altfor høyt skattetrykk. SV spilte seg totalt ut på sidelinja i en sak som gjelder en veldig viktig næring.
– Er det en fordel at regjeringspartiene gikk til høyresida framfor å inngå en avtale med SV?
– De vurderingene må du spørre regjeringen om. Jeg synes det er bra at de har SV som sin foretrukne samarbeidspartner. Men i denne saken viste SV at de ikke spilte på lag med de ansatte i næringen. Det måtte de ta konsekvensene av nå.
På Høyre-landsmøtet i vår gikk Erna Solberg & Co. inn for å si blankt nei til regjeringens lakseskatt. Dermed forlot Høyre forhandlingene om skatten, til tross for at regjeringspartiene var villige til å senke satsen.
Det var en mislykket strategi, mener Eggum.
Det er merkverdig at Høyre melder seg helt ut i en så sentral næringspolitisk sak. De har prioritert politisk spill framfor resultater. I sterk kontrast til Venstre, som i denne saken har vært voksne og tatt ansvar, sier Fellesforbundet-sjefen.
«SV spilte seg totalt ut på sidelinjen.»
— Jørn Eggum, Fellesforbundet
Konstruktive SV
Finanspolitisk talsperson i SV Kari Elisabeth Kaski avviser kritikken fra Fellesforbundet, og kjenner seg ikke igjen i at de har hatt urealistiske krav i forhandlingene med regjeringen.
– SV har vært konstruktive og stilt rimelige krav, som det ikke burde være vanskelig for regjeringspartiene å innfri for å sikre seg et breiere flertall, sier hun.
I utgangspunktet ønsket Kaski og SV seg en høyere skattesats enn den som regjeringen når har landet på sammen med Venstre og Pasientfokus.
Kaski understreker likevel at de har vært villige til å gå med på en lavere skattesats.
– Vi var villige til å akseptere en vesentlig lavere sats, mot strengere miljøkrav til næringen. Våre krav burde vært mulig å imøtekomme, og ville ha sikret en bedre miljøprofil og stabilitet for næringen, sier hun.
Venstre fornøyde
Nestleder i Venstre Sveinung Rotevatn mener at den skatten regjeringen nå innfører med deres støtte, er deres eget forslag ned til minste detalj.
– Dette er Venstre sitt forslag. Regjeringen ønsket 35 prosent, SV 48 prosent og vi ønsket 25 prosent. Det ble 25 prosent, sier han.
Selv om Høyre på sitt landsmøte vedtok at de er motstandere av grunnrenteskatt på havbruk, mener Rotevatn at denne skatten kommer til å bli videreført med en eventuell borgerlig regjering også.
– Grunnrenteskatten har kommet for å bli, sier han.
Finanspolitisk talsperson i Rødt Marie Sneve Martinussen mener at regjeringspartiene helt bevisst har sett mot høyresida i forhandlingene.
– I realiteten har regjeringen kun vært interessert i å ha reelle forhandlinger til høyre, og gitt et falskt inntrykk av å ha åpne dører, sier hun.