Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Guantánamo

Hjemsøkes av fangeleir

Fortida som juridisk rådgiver på Guantánamo har blitt en hodepine for Trump-utfordrer Ron DeSantis.

Vil ikke snakke: Det ventes at Florida-guvernør og Trump-utfordrer Ron de Santis i nær framtid vil annonsere at han stiller som republikansk presidentkandidat. Han liker dårlig at mediene graver i hans fortid fra USAs beryktede fangeleir på Guantánamo. Foto: Joe Raedle, AFP/NTB

– Guvernør, mens du var på Guantánamo; var du vitne til noen hendelser?

En reporter stiller den republikanske stjerna Ron DeSantis et spørsmål han åpenbart ikke vil ha, på en pressekonferanse i Jerusalem i forrige uke.

– Nei. Nei. Alt det er BS, svarer DeSantis og avfeier det hele som bullshit i et forsøk på å gå videre.

Men reporteren viser til eksfangen Mansoor Adayfi, som nylig sa at han husker politikeren fra sin tid i fangenskap. For 17 år siden var nemlig marineoffiseren De Santis juridisk rådgiver i det beryktede fengselet.

Når journalisten ikke gir seg, tenner DeSantis på alle pluggene.

– Det er 2006, jeg er junioroffiser – tror du helt ærlig at de kan huske meg? bjeffer DeSantis og kaller dekningen av Guantánamo-tida hans for forutinntatt «spinn».

Tortur og tvangsmating

USAs fangeleir på Guantánamo, som ble etablert få måneder etter 11. september-terroren, har lenge vært ute av søkelyset. Men i det siste har fengselet, der 780 «terrormistenkte» er blitt holdt siden 2002, dukket opp igjen i media.

Årsaken til dét er DeSantis. 44-åringen anses som kanskje den eneste med sjanse til å slå Donald Trump i en nominasjonskamp for å bli Republikanernes presidentkandidat. Ifølge New York Magazine vil han «når som helst» si at han stiller.

Som guvernør i Florida har DeSantis lagt ned forbud mot abort etter sjette uke og mot å undervise barn om kjønnsidentitet og seksuell orientering. Han snakker gjerne om «woke» – men tida på Guantánamo nekter han nå å snakke om, blant annet til Washington Post.

Nylig gransket storavisa DeSantis rolle i leiren. Som nyutdannet jurist og marineoffiser i 2006 ble den 27 år gamle DeSantis ansatt som juridisk rådgiver på Guantánamo. Året er blitt beskrevet som et av de voldeligste årene i fengselets historie, blant annet grunnet tre kontroversielle dødsfall. Amerikanske myndigheter hevdet tre menn hadde «tatt sine egne liv i en angivelig selvmords­pakt», ved henging. Flere har bestridt dette og hevdet at de tre faktisk døde grunnet «avhør som gikk for langt».

DeSantis skal, følge blant annet The Guardian, ha jobbet med etterforskningen av nettopp denne saken.

Han har også vært sentral i et annet omstridt tema på Guantánamo: tvangsmating. I 2006 startet et stort antall fanger å sultestreike. For å hindre at de døde, ble de fastspent til en stol og tvangsmatet gjennom en slange inn i nesa og ned i spiserøret. Prosessen er ifølge FNs manual for etterforskning av tortur, Istanbul-protokollen, å regne som tortur.

– Avslørende stillhet

Klassekampen snakker om DeSantis og tvangsmating med den anerkjente Guantánamo-advokaten Clive Stafford Smith. Smith har representert et stort antall fanger gjennom årene og var sentral i den juridiske prosessen som tvang USA til å gi advokater tilgang til Guantánamo.

– Bare det faktum at DeSantis ikke vil snakke om dette, og ikke er villig til å ta sterkt avstand fra tvangsmatingen, sier oss i virkeligheten mer enn nok, sier advokaten og aktivisten til Klassekampen.

DeSantis har ikke uttalt seg om tvangsmatingen når dette nå har blitt et tema. Men i et tv-intervju fra 2018 fortalte han at han ga fengselsledelsen juridiske råd om fangenes sultestreiking.

– Kommandanten ville vite «hvordan bekjemper jeg dette?» Så en av oppgavene som juridisk rådgiver var å liksom si «hey, du kan faktisk tvangsmate [dem]», sa DeSantis for fem år tilbake.

– Det er ille nok at vi har hatt presidenter som har autorisert tortur. USA trenger virkelig ikke en president som faktisk var del av torturprosessen på Guantánamo, sier Smith om DeSantis og hans ventede lansering av seg selv om presidentkandidat.

Fanget: 30 menn holdes fremdeles på Guantánamo. Halvparten er erklært uskyldige og klare for løslatelse, med kan ikke dra av ulike årsaker. Foto: Sylvie LANTEAUME, AFP/NTB

Kidnappet og holdt i 20 år

Etter å ha gjennom årene fått 70 fanger løslatt fra Guantánamo, har Smith sett og hørt mye.

Han erkjenner at sultestreik er et vanskelig tema, for han vil jo ikke at klientene skal sulte i hjel. Men han understreker at tvangsforingen er ansett som tortur og beskriver prosessen på Guantánamo som eksepsjonelt «grotesk og smertefull». Tvangsmatingen ble brukt til skrekk og advarsel, for å få slutt på protestene.

Den siste Smith har fått løslatt, heter Ahmed Rabbani.

– Han sultestreiket i syv og et halvt år, som må være verdensrekord, sier Smith.

Ahmed Rabbani ble i likhet med sin bror Abdul kidnappet og holdt uten lov og dom i 20 år. Det er en skjebne de har delt med svært mange på Guantánamo, der det overveldende flertallet var og er uskyldige.

Taxisjåføren Ahmed ble like etter 11. september-terroren hanket inn av pakistansk politi, som fikk en klekkelig dusør av USA. Dette skjedde mange – men Smith kaller Ahmed Rabbanis historie «eksepsjonelt sjokkerende».

– Han hadde akkurat giftet seg. Og uten at de visste det, var kona nettopp blitt gravid med deres første barn. I 20 år på Guantánamo hadde Ahmed en sønn som han ikke hadde fått røre ved.

Pakistan og USA påsto at Rabbani var en kjent terrorist ved navn Hasan Gul. Rabbani ble tatt til et såkalt dark prison (hemmelig, irregulært fengsel drevet av CIA, journ.anm.) i Kabul, forteller advokaten, før han fortsetter:

«USA trenger virkelig ikke en president som var en del av torturprosessen på Guantánamo.»

Clive Stafford Smith, advokat

– Der ble han utsatt for ubeskrivelige former for tortur, i ett og et halvt år.

Etterpå ble han flydd til Guantánamo. I løpet av tida der fant Smith ut at den virkelige Gul for flere år siden hadde blitt pågrepet av USA og brakt til det samme «svarte fengselet» som Rabbani. De to var der samtidig.

– Men Gul samarbeidet og ble løslatt! Han ble drept av en drone i 2012, sier Smith.

På det tidspunktet hadde Rabbani allerede sittet innesperret på Guantánamo i nesten ti år. Likevel skulle det gå ti år til før han ble frikjent og løslatt, i februar i år.

– Det tok en evighet å få ham ut derfra. I stor grad fordi USA var så flau over å ha tatt feil av ham og torturert ham, mener Smith.

– Mishandlingen vedvarer

Nå er Rabbani i Pakistan og skal i dag holde sin første utstilling, med kunstverk han laget i fangenskap. Men 20 år med isolasjon, tortur og sultestreik har satt spor, sier Smith. Bare flyturen til Pakistan var en enorm påkjenning – med hette over hodet, fastlenket, inne i et stort militærfly.

Smith forklarer at USA insisterer på å returnere fanger på samme måte som de ble hentet inn. For tre av fangene som på papiret er klare for løslatelse, er dette så retraumatiserende at de ikke klarer å dra. For resten av de som er klare for løslatelse, handler det om at de kommer fra det konfliktfylte og ustabile Jemen – og at USA ikke har funnet alternative land å sende dem til.

Mishandlingen på Guantánamo fortsetter, understreker Smith.

I mars publiserte FNs menneskerettighetsråd et illevarslende brev av sju FN-eksperter. De kritiserte den utilstrekkelige medisinske behandlingen som gis til internerte og bemerket «systematiske mangler». I april gjentok Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) FN-ekspertenes bekymringer og oppfordret USA til å «finne tilstrekkelige og bærekraftige løsninger».

– Guantánamo er «essensen av et lovløst sted», sier Smith til Klassekampen.