Du kan bla til neste sideBla med piltastene

I hele Norden har man innført individualisert, kjønnsnøytral foreldrepermisjon – bortsett fra Norge. Er det på tide å følge etter?

Alle foreldres rett

LIK FORDELING: I dag har både fedre og mødre en individuell rett til betalt permisjon, som ikke kan overføres til den andre forelderen. Men fedres uttak av denne rettigheten er betinget av at mødre går ut i jobb eller utdanning, skriver forfatteren. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB

I industrisamfunnets mannlige forsørgermodell var mannens sosiale rettigheter knyttet til familieforsørgelse, og kvinnens rettigheter var avledet av mannens. Individuelle sosiale og økonomiske rettigheter for kvinner har stått sentralt i utviklingen av de likestillingsorienterte nordiske velferdsstatene. Etter hvert kom fedres omsorgsrettigheter på dagsorden. Mål om økt likestilling i familie- og arbeidsliv og barns rett til omsorg fra begge foreldre, var bakgrunnen for at norske fedre fikk en individuell rett til 4 uker betalt foreldrepermisjon – fedrekvoten – i 1993. Ukene kunne ikke overføres til mødre. Fedres individuelle rettigheter har siden vært et gjenvendende stridstema – fedrekvoten har vært utvidet, kuttet og utvidet igjen.