Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Kronikk

Håpet i Nigeria

Er Peter Obi mannen som kan endre Afrikas største demokrati?

VENSTRESIDEHÅP: Det nigerianske arbeiderpartiets presidentkandidat Peter Obi vinner på meningsmålingene i Nigeria. Her fra en rally i Lagos tidligere denne måneden. FOTO: TAIWO AINA/NYT/NTB

I dag, 25. februar, skal Afrikas største demokrati, Nigeria, velge en ny president. Det hersker ingen tvil om at landet desperat trenger et nytt lederskap. Nigeria har ikke vært heldig med dyktige samfunnsbyggere som ledere. Etter at militærregimet måtte vike for demokrati i 1999, har folket valgt eldgamle og inkompetente presidenter. Sist en tidligere militærdiktator. De politiske partiene har skapt etniske splittelser, skremt motstandere og kjøpt stemmer. Mange kandidater – føderale, statlige og lokale – søker makt for å tilrane seg en del av landets oljerikdom. Regjeringene har vært dypt korrupte.

Når Nigeria i dag går til valgurnene, gir Peter Obi, det nigerianske arbeiderpartiets presidentkandidat, et visst håp.

I snart ni måneder har jeg, som nigeriansk diaspora, kunnet følge politiske debatter i Nigeria takket være Twitter Space, et verktøy som har gitt unge mennesker muligheten til å skape diskusjonsfora på nett. Nigerianere er blant de som bruker Twitter mest. Under #Endsars-protesten mot politibrutalitet for tre år siden, ble appen stengt av myndighetene etter at Twitter hadde suspendert president Mohamadu Buharis twitterkonto på grunn av trusler mot en del av befolkningen. At den korrupte nigerianske valgstrukturen ble demontert av en bevegelse som både begynte og ble drevet på Twitter, vil stå i historiebøkene.

Bevegelsen kaller seg #OBIDIENT, det vil si Peter Obi sine tilhengere. Obi er en beskjeden men rik forretningsmann og tidligere delstatsguvernør i Anambra Stat sørøst i landet, og i dag er presidentkandidat for et lite kjent Nigeriansk Arbeiderparti.

Unge mennesker (18-35 år), som utgjør 65 prosent av registrerte velgere, kommer til å avgjøre presidentvalget. Obi har ledet på alle meningsmålinger. Han har endret det nigerianske politiske landskapet. Det var ikke den korrupte nigerianske makteliten forberedt på.

Obi sa nei til de to største politiske partiene i Nigeria, regjeringspartiet All Progressive Congress (APC) og People’s Democratic Party (PDP) som har sittet med makten siden Nigeria ble et demokratisk land for 16 år siden. Han gikk til et relativt lite arbeiderparti. «Jeg skal ikke gi et øre,» sa Obi. Etterpå har Obi fått kallenavnet Onkel Skrue – som delstatsguvernør etterlot han seg 155 millioner doller i statskassa.

«Folkemengden har skremt de to største politiske partiene»

Obis verdier og holdninger er ikke oppsiktsvekkende i et land som Norge. Men i et land med et så korrupt politisk system, hvor makta stadig blir kapret av de rikeste i valgprosessen, er dette egenskaper som gjør ham til en president mange mener kan skape et samfunn som fungerer for alle. I tillegg har Nigeria gjennomgått en rekke valgreformer, landets valgstyreenhet (INEC) har innført bruk av elektroniske PVC (Personal Voters Card) og Bimodal Voter Authentication System (BVAS), noe mange håper at kan redusere valgfusk.

Obis støttespillere favner bredt. Diverse internettfora og ulike støttenettverk bruker Whatsapp, Telegram og Facebook til å spre informasjon om Obis politisk budskap. Han har reist rundt til ulike diasporamiljø for å snakke med nigerianere i utlandet. Det bor cirka 15 million nigerianere i ulike diasporaer. Deres engasjement og støtte har gjort det vanskelig for den kyniske makteliten. De er vant til å kontrollere narrativet og kjøper seg fattige velgere.

Obi er også den eneste presidentkandidaten som lover en stor andel kvinner i hans regjering dersom han skulle vinne.

I begynnelsen ble #OBIDIENT-bevegelsen, hvor de fleste er unge mennesker under 40 år, kalt en sosiale medier-aksjon som ikke er representativ for folk, en trend som vil gå over. Så begynte de å organisere såkalte «one million man marches» i alle nigerianske storbyer. Folkemengden som stilte opp på disse demonstrasjonene har skremt de to største politiske partiene, som begge har over 70 år gamle presidentkandidater som tilhører den eldgamle og korrupte politiske garden.

95 millioner velgere i Nigeria (de fleste unge mennesker) ønsker å ta landet tilbake fra de korrupte politikerne som har i dag skapt et dysfunksjonelt samfunn. I dag er Nigeria mer utrygt enn Syria og Afghanistan. Landet har 22 millioner barn som ikke går på skole. Kriminalitet og kidnappinger er blitt milliondollarvirksomhet, og landet er blitt et av de fattigste i verden. Nigeria, tross all oljerikdommen, sliter med å gi sine innbyggere vanlige tjenester. Sist ble befolkningen rammet av pengemangel på grunn av innføringen av nye sedler. Landets sentralbank (som i Nigeria er ikke et uavhengig organ) ønsket å igangsette et pengeløst system, men bankene mangler digital infrastruktur. De hadde 31. januar 2023 som frist for innlevering av gamle pengesedler, men har ikke mange nok av de nye til å erstatte dem. Dette har skapt kaos, og folk er fortvilet. Mange tror det var et grep for å hindre kjøp av stemmer. I dag er saken hos landets høyesterett.

Når nigerianere går til valgurnene i dag, er Peter Obi det eneste håpet i et land med et dypt dysfunksjonelt politisk system. Skal vi tro meningsmålingene, er Nigerias Arbeiderparti på vei til å skape et politisk jordskjelv i et av verdens største demokratier.