Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Anmeldelse

En tid for banan

Lars Saabye Christensen har skrevet en allalder-bok i kjent stil, som søker svar på uløselige spørsmål.

ILLUSTRASJON: STIAN HOLE/FRA BOKA
Barnebok

Lars Saabye Christensen og Stian Hole (illustrasjon)

Klokker og bananer

Barnebok

Cappelen Damm 2023, 80 sider

«Har det gått to uker?» spurte datteren min. «Siden hva?» svarte jeg, og ingen av oss forsto hverandres spørsmål. Jeg tror spørsmålet handlet om hvorvidt selve Tiden har rukket å strekke seg over mer enn 14 dager, svaret ble uansett utilstrekkelig.

Voksne snakker mye til barn om tid, enda det ikke har noen innvirkning på effektiviteten. Desto nyttigere må det vel være at Lars Saabye Christensen har skrevet en bok om nettopp tid, som barn og voksne kan lese sammen. Formaninger og faktaopplysninger fører ingensteds hen når det gjelder barns tidsforståelse, men kanskje litteraturen kan vise vei?

«Klokker og bananer» handler om Otto, som er god i matte og dårlig i sløyd og som til sin frustrasjon er forventet å gå i farens fotspor og jobbe i bananmodneriet. Jeg skal innrømme at jeg trodde det var ren fantasi, men burde av forfatterens navn ha forstått at dette er et stykke Oslo-historie. Skal vi ta modneriets takskulptur som historisk referanse, befinner vi oss på Filipstadkaia, der Trygve Fredriksens «Filipstadbananen» fra 1952 ruvet på taket av Banan-Matthiessens bananmodneri (det sto en annen banan der før krigen, men tyskerne tok den selvsagt vekk). Skulpturen bor i dag på Henie Onstad Kunstsenter.

Uansett!

Otto liker å telle klokkene til Urmaker Dante øverst i gata, men når han en dag legger merke til at alle klokkene viser ulikt tidspunkt, må han inn for å undersøke. Det fører ham ut i samtale med en eksentrisk The Doors-diggende urmaker som i fortvilelse over at han ikke makter å synkronisere klokkene, har bestemt seg for at tid er en relativ størrelse (og det er den jo, men til ingen nytte for oss jordbundne vesener). Om folk er ulike, hvorfor skal ikke også klokkene deres være ulike?

Spørsmålene hoper seg opp og strekker seg langt: «Men hvor begynte tiden? […] Og hvis det fantes noe før tiden, hva kunne i så fall det være?»

Boka er forholdsvis teksttung og leses nok ikke i én sitting . Samtidig er betraktningene såpass interessante og formuleringene så veldreide og lekende at teksten ikke oppleves som pratende (som er noe av det verste en barneboktekst kan være, spør du meg). Språkleken er utgangspunktet for filosoferingen over begrepet tid. Christensen former nemlig betraktningene og spørsmålene rundt tidsrelaterte uttrykk og vendinger – og dem er det mange av. «[D]en tid, den sorg», sier urmakeren, «ta det som det kommer», «det er en tid for alt».

Illustrasjonene er umiskjennelig Stian Hole’ske, med den underlige kombinasjonen av noe vakkert og noe foruroligende, nesten grotesk. Hole og Christensen har tidligere samarbeidet en rekke ganger og tegningene er som en ode til Christensens forfatterskap, med myldrende kollasjer i gjennomtenkte paletter, med perspektivforskyvninger og liksom skjevmonterte positurer som legger et underliggjørende preg over bilder som også er trukket i nostalgi og romantikk. Vi er et sted i midten av forrige århundre, der det røykes inne og trikken reklamerer for Radionette.

Hvor mye en oppleser er nødt til å forklare, er et springende punkt, tenker jeg, i vurderingen av en bok rettet mot barn. En bok som ikke krever noe forklaring, gir heller ikke noe nytt, en bok som stadig krever at man fjerner seg fra handlingen for å redegjøre, kommer i veien for opplevelsen. Her vil en del av leken med språklige uttrykk gå over hodet på en del barn uten forklaring. Fra forlagets side markedsføres boka som allalder-litteratur, og den er – etter min oppfatning – en bok som med litterært høye ambisjoner og nokså slak handlings- og spenningskurve søker å sette i gang generasjonsoverskridende refleksjon og diskusjon heller enn å suge de yngste slukerne inn. Og da er uttrykkene en fin katalysator, tror jeg, for tålmodige og undrende barn med voksent følge.

I siste instans handler boka ikke bare om tid, men om å få aksept for å følge hjertet. Urmakeren blir sprø av klokker og bananmodneren hater bananer, men Otto kan fortsatt følge drømmene sine. Ennå er det tid.