Anders Ericson har delt denne artikkelen med deg.

Smaker godt, dattersodd!

«Det var en gang en kjerring som satt og bakte. Hun hadde en liten gutt, han var så tykk og fet og ville så gjerne ha god mat, og derfor kalte hun ham Smørbukk.» Slik åpner eventyret om gutten som er så dum at han gang på gang lar seg lure oppi «det stygge beistet» av en trollkjerring sin sekk med løfter om en sølvskje. Til slutt viser han seg likevel å være snarrådig, og da trollkjerringas datter lurer på hvordan hun skal slakte ham, tilbyr han seg å vise henne. Han kapper av henne hodet, og så blir det dattersodd og ikke smørbukksodd på trollkjerringa. Ingen kan si at folkeeventyrene ikke byr på uhyggelige historier. Folk er både stygge og tjukke, moren spiser gryte kokt på datterens kropp og moralen, hva er egentlig den? Smørbukk kaster en tyrirot i hodet på trollkjerringa, dreper henne og reiser så hjem til mor med alt gull og sølv han finner.

«Dahls appell ligger i det ubehøvlede.»

Det uhyggelige og tvetydige, som det er vanskelig å utlede en enkel moral ut av, er noe av det som gjør at folkeeventyrene har overlevd i århundrer. Det fins noe av det heslige og oppfinnsomme fra folkeeventyrene i den britiske forfatteren Roald Dahls fortellinger. Foreldrene til Matilda er motbydelige, heksenes kløende hodebunner vemmelige, og unger som spiser for mye eller ser for mye på tv, får hard medfart i Dahls bøker. Samtidig klarer bøkene hans det få moralistiske og overpedagogiske barnebøker får til: å bli elsket av sine lesere.

Nå skal bøkene hans revideres. Selskapet som har rettighetene til verkene, Roald Dahl Story Company, skal fjerne hundrevis av ord som angivelig er støtende. Selskapet ble i 2021 kjøpt opp av Netflix og har nå satt sensitivitetslesere på saken. Resultatet er at ord som «stygg» skal ut, mens «tjukk» skal erstattes av «enorm», som om det gjør saken bedre. Det er så høl i hodet som det går an. Noe av Dahls appell ligger nettopp i det grove og ubehøvlede, og å glatte over det er å endre verkenes egenart. Ingen sensitivitetsleser ville vel heller latt et eventyr som «Smørbukk» stå urørt. Det ville gjort oss til et fattigere og mer konformt land.