Grønn fluesopp står for 90 prosent av verdens soppdødsfall, skriver LiveScience. Hvordan soppen har spredt seg fra sitt opprinnelsessted i Europa til alle kontinenter bortsett fra Antarktis, har lenge vært et mysterium. Nå har en studie publisert i tidsskriftet biorXiv funnet at soppen, som nå har invadert California, ikke trenger å pare seg, men kan befrukte seg selv og produsere perfekte kloninger. SGN
I DIALOG: Generalsekretær i STL Ingrid Rosendorf Joys har opprettet dialog mellom religiøse ledere og representanter for skeive miljøer. Her fotografert i oppgangen sin i Oslo. Foto: Hanne Marie Lenth Solbø
– Her er det bare å brette opp ermene og komme i gang.
Det tenkte Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær for Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), etter skytingen i Oslo 25. juni. Angrepet var rettet mot et samlingssted for skeive under Pride-feiringen. To ble drept og 21 skadet. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vurderer handlingen som et ekstremt islamistisk angrep.
Representanter for mer enn ti tros- og livssynssamfunn, som er en del av paraplyorganisasjonen STL, rykket ut neste dag for å legge ned blomster og vise støtte til det skeive miljøet.
Allerede på det tidspunktet var STL i gang med å legge planer for hvordan de kunne få til en strukturell samtale mellom religiøse ledere, skeive i trossamfunn og skeive generelt.
– Skytingen satte dette behovet i en grov og grell kontekst, sier Joys.
Dialogen er i gang
Siden i sommer er innsatsen for skeive trappet opp fra regjeringshold. Støtta til skeive organisasjoner er nær doblet, og fredag 17. februar la regjeringen fram en handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold som omfatter elleve departementer.
Klassekampen skrev lørdag om at skeive med minoritetsbakgrunn og skeive i religiøse samfunn er en prioritert gruppe i planen. Mye av ansvaret for å gjennomføre tiltakene for denne gruppa er lagt til paraplyorganisasjonen STL, som Joys leder.
Noe av det de får støtte til, er å fortsette dialogen mellom trossamfunn og skeive organisasjoner.
– Kan du fortelle om hva dere er i gang med?
– Vi har laget et prosjekt som er en strukturert dialog som skal gå i 2023 der 8 religiøse ledere, 8 fra skeive religiøse miljø og skeive miljøer deltar, sier Joys.
De religiøse lederne kommer fra Den norske kirke, Den katolske kirke, Pinsebevegelsen, Den ortodokse kirke, Muslimsk Dialognettverk og representanter fra det jødiske og buddhistiske samfunn i Norge. Joys forteller at de allerede har hatt en samling og at flere er planlagt.
Fra det skeive miljøet stiller Foreningen fri, Skeivt kristent nettverk, Skeiv ungdom og Skeiv verden.
«Skytingen satte dette behovet i en grov og grell kontekst»
— Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i STL
Pride-kontroverser
Under Pride i fjor ble regnbueflagget heist på alle skoler i Oslo, men det ble også tatt ned og utsatt for hærverk flere steder på østkanten. Blant konservative kristne familier ble det mobilisert for en underskriftskampanje som ville bekjempe LHBT-ideologien i skoleverket. Samtidig ga flere muslimske foreldre åpent til kjenne sin skepsis mot normaliseringen av Pride.
«Mange er skeptiske til at religionen skal «utvannes» og familieverdier skal gå tapt», skrev leder av Minotenk Linda Noor om muslimske foreldres engasjement i Dagsavisen 24. juni i fjor.
Arfan Bhatti skal ifølge Aftenposten ha sagt i avhør at han og 25. juni-gjerningsmannen Zaniar Matapour over tid skal ha snakket sammen om hvordan homofil praksis sprer seg i Norge, og at de delte en bekymring for at barn skulle lære om homofili i barnehagen.
Vi spør Joys om det kan virke provoserende når kunnskap om kjønns- og seksualitetsmangfold blir formidlet i skoler og barnehager, slik handlingsplanen legger opp til.
– Det vi gjør når vi legger til rette for dialog mellom religiøse samfunn og skeive miljøer er jo å få til en inkluderende samtale om et vanskelig tema. Det kan ikke være provoserende eller skummelt. Det er noe vi må gjøre som medmennesker, sier Joys.
Hun understreker at målsettingen ikke er at noen skal endre teologi.
– Vi skal bli kjent og utforske det vi er enige om. Det enkleste man kan bli enige om, er at vi er imot vold. Det er ikke kontroversielt. Og så må man bygge videre stein på stein.
Sikkerhet
«Verden er blitt farligere
Russlands krig mot Ukraina har gjort verden mer utrygg, mener statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
Bibiana Piene (NTB)
Advarer: Russlands krig mot Ukraina har gjort verden farligere, mener statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Adrian Øhrn Johansen
– En verden der krig bryter ut, der mennesker bombes og fredelig konfliktløsning stanger i veggen, det er en mer utrygg verden, sier Støre.
– Og når angriperen er et fast medlem av FNs sikkerhetsråd, gjør det verden enda mindre trygg, slår han fast.
David mot Goliat
Ukraina-krigen har fullstendig dominert den store sikkerhetskonferansen i München i helgen, der hundrevis av toppolitikere og beslutningstakere har vært samlet.
En etter en har statsledere gått på scenen og påpekt at krigen ikke bare pågår på bakken. Den er blitt en global kamp mellom ulike ideologier, enkelt sagt mellom demokratier og diktatorer.
For om Russland vinner, vil det si at det heretter er den sterkestes rett som gjelder. Ikke folkeretten.
På konferansen, der Russland ikke var invitert, har vestlige land stått samlet om fortsatt støtte til Ukraina.
Selv kalte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj krigen for en «Davids kamp mot Goliat» da han talte til konferansen fredag.
– Nå er vi alle David, sa Zelenskyj som ba sine støttespillere i Europa om å få opp farten når det gjelder leveranser av tunge våpen.
Lørdag fulgte USAs visepresident Kamala Harris opp med å slå fast at Russlands angrep er en forbrytelse mot menneskeheten.
Og Nato-sjef Jens Stoltenberg var krystallklar på hva land må gjøre nå: Nemlig styrke sin forsvarsevne.
Advarer mot tunnelsyn
Støre advarer på sin side mot et tunnelsyn på våpen.
– Vi må investere mer i forsvaret, men vi må ikke tro at det bare er de militære virkemidlene som forebygger krig og løser problemer. Vi må ikke ta blikket bort fra alle andre ting som bidrar til fred og utvikling, sier han.
I Ukraina-pakken som nylig ble vedtatt i Stortinget, er det satt av 5 milliarder kroner til utviklingsland.
– Det gjorde vi vel vitende om at dersom vi ikke stiller opp her, så kan det i seg selv skape ny uro og i verste fall krig, sier Støre.