Norge må tørre å utfordre EØS-avtalen i strømpolitikken, mener lederen av Arbeiderpartiets strømutvalg Kari Nessa Nordtun.
NTB
Krafttak: Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun leder Arbeiderpartiets interne strømutvalg. Hun mener Norge må tørre å utfordre EØS-reglene på strøm. Foto: Marie von Krogh
Stavanger-ordføreren, som leder arbeidet internt i Ap med å utarbeide ny strømpolitikk inn mot landsmøtet i mai, deltok torsdag på et møte i lokallaget Nidaros Ap, skriver Dagbladet /Børsen.
– Vi må våge å utfordre EØS-avtalen og regelverket på strømpolitikken. Norge har vist tidligere at vi har klart å vinne fram da hjemfallsretten ble problematisert tidlig på 2000-tallet, og når det gjaldt bemanningsbransjen for ikke mange år siden. Er det vilje, finner vi en vei, uttalte Nordtun på møtet.
Hun taler dermed topper i partiet, som olje- og energiminister Terje Aasland, midt imot. Regjeringen har gjentatte ganger påpekt at EØS-avtalen står i veien for Norges muligheter til å regulere strømeksporten og hindre prissmitte fra Europa.
– Vi vil ikke utfordre EØS-avtalen. Det er et viktig rammeverk for norsk industri og norske arbeidsplasser, slår Aasland fast i et intervju med NTB denne uka.
Nordtun mener på sin side at å utfordre EØS-avtalen handler om mot og politisk vilje.
– Med gode jurister er jeg trygg på at vi finner en måte å sikre målet på, sier Stavanger-ordføreren, som selv er jurist, til Dagbladet.
Hun sier også at det er et mål at strømprisene skal være lavere i Norge enn i resten av Europa for å sikre norsk industri et konkurransefortrinn.
– Ja, helt klart. Det er utvalget enige om. Spørsmålet er hvordan vi skal få det til, sier hun.
LO: Viktig å utfordre
Også LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad mener det er viktig å utfordre handlingsrommet i EØS-avtalen. Han sier til Nationen at Norge for ofte tyr til en for avgrenset og juridisk tilnærming til avtalen.
– I disse viktige spørsmålene nytter det ikke å forskuttere brudd på EØS-avtalen. Handlingsrommet er noe som må ses i sammenheng med at samfunnsutfordringer oppstår underveis, og kan ikke være statisk nedfelt på forhånd, framholder han.
– Dette handler ikke om man er for eller imot EØS-avtalen. EØS-avtalen kan ikke stå til hinder for at vi skal løse strømpriskrisa her hjemme, sier Bjørnstad.
Toprismodell
Både Senterpartiet, SV og Frp har tatt til orde for en toprismodell der det settes én pris på strøm til innenlands bruk, mens strøm som eksporteres, får en høyere pris.
I forrige uke uttalte imidlertid en informert kilde i EU til NTB at EUs tredje energimarkedspakke, som Norge sluttet seg til i 2018, ikke tillater et slikt prisskille.
Regjeringen har tidligere slått fast at det er uaktuelt å trekke Norge ut av den tredje energimarkedspakka.
HJELPER: Ansatt i hjelpeorganisasjonen Caritas, Natasza Bogacz, varsler at arbeidsinnvandrere er ekstra sårbare for å havne i Navs årelange sykepengekø. Foto: Odin Jæger
En IT-sprekk i Nav har ført til at personer som får avslag på sykepenger, må vente i opptil 52 uker på svar på klagen. Hjelpeorganisasjonen Caritas møter mange av de 4240 personene som nå står i sykepengekø hos Nav. Rådgiver i Caritas, Natasza Bogacz, sier at arbeidsinnvandrere er ekstra sårbare for å havne i køen. Det har store konsekvenser for dem.
– Mange av de vonde historiene jeg hører, begynner med avslag på sykepenger. De sier «alt gikk galt da jeg måtte vente i månedsvis på sykepenger. Jeg mistet bolig, jeg mistet alt», sier Bogacz.
Det finnes ikke noen inntektssikring for dem som venter på sykepenger. De er henvist til økonomisk sosialhjelp, som utgjør mellom 6000 og 7000 kroner. For å få sosialhjelp må man bruke opp alt av oppsparte midler og gjerne selge bil og bolig.
– Våre brukere har ikke bil og bolig, så de kunne gjerne søkt om sosialhjelp, men de har ikke rett til det, sier Bogacz.
Får ikke sosialhjelp
Hun viser til at mange arbeidsinnvandrere ikke oppfyller kravene til å få personnummer, men heller har D-nummer. Da får de ikke sosialhjelp.
Det betyr at de står uten ei krone mens de venter på sykepenger. Bogacz sier at flere som tar kontakt med henne, forteller at Nav-veilederen har oppfordret dem til å reise til hjemlandet.
Jurist hos Caritas, Lejla Maloku Valsgaard, sier at folk som står uten inntekt, indirekte presses til å begå kriminalitet.
– Det er nesten så systemet legger opp til at du skal jobbe svart eller selge kroppen din mens du er syk for å overleve, sier hun.
Fatale konsekvenser
Valsgaard frykter at en del folk ikke vil ha sympati for en arbeidsinnvandrer som venter på sykepenger.
– Men lakmustesten er å spørre «hvordan ville dette påvirket meg?» For meg og alle jeg kjenner, ville det å ikke få sykepenger i ett år, ha fatale konsekvenser, sier hun.
Valsgaard mener Nav ikke bør kunne komme unna med å skylde på et komplisert IT-prosjekt. Hun kommer til å klage inn den lange saksbehandlingstida for Sivilombudet.
– Dette er en kjempestor systemsvikt. Det er ikke nok å si at vi oppdaterer dataprogrammene våre, sier hun.
Konflikt med arbeidsgiver
I desember i fjor sa det regjeringsnedsatte Arbeidsinnvandrerutvalget at arbeidsinnvandrere er lette å utnytte for useriøse arbeidsgivere. Caritas’ veiledere møter gjerne personer som har to ulike utfordringer med arbeidsgiver når de blir syke.
– Noen har en passiv arbeidsgiver som bare lar være å betale sykepenger i arbeidsgiverperioden. Andre har en arbeidsgiver som aktivt bestrider sykmeldingen og nekter for at arbeidstakeren er syk, sier Bogacz.
Hun sier at Caritas ofte møter arbeidstakere som jobber for arbeidsgivere som har en slags friskhetspraksis. Man skal ikke bli syk.
– Vi opplever at arbeidsgiver bestrider sykmeldingen uten grunn. For eksempel fordi de er i konflikt med arbeidstaker eller for å slippe å betale sykepenger i arbeidsgiverperioden. Man kan kanskje klare seg uten sykepenger i de 16 dagene arbeidsgiverperioden varer. Men når arbeidsgiver bestrider sykmeldingen, blir Nav skeptisk og har lettere for å avslå, sier Bogacz.
Dokumentasjonskampen
Da begynner kampen for å dokumentere at arbeidsgiveren tar feil. Dette er ikke bare lett for arbeidsinnvandrere med D-nummer, som ikke har rett til fastlege. De har gjerne ikke samlet all sykehistorikken sin på én plass.
– De har ofte begynt reisa hos legevakta, gått noen ganger hos privat lege og vært på sykehuset. De får ikke samlet sykdomshistorikken og dokumentasjonen som Nav trenger på ett sted, sier Valsgaard.
Dette har de gjerne et par uker på å klare. Bogacz sier at dette er for kort tid for mange.
– Du må rekke å få med deg at Nav har etterspurt ytterligere dokumentasjon, lese brevet, dra til Caritas og skjønne hva som egentlig står der, be om hjelp til å skaffe papirene og sende dem. Dette er sjukt komplisert og et eget fag i seg selv, sier Bogacz.
«Det er nesten så systemet legger opp til at du skal jobbe svart eller selge kroppen din for å overleve.»
— Lejla Maloku Valsgaard, jurist hos Caritas
Hun leser opp et avslag fra Nav for en person som hadde søkt sykepenger. Bogacz vil vise fram hvor vanskelig det er for personer uten norskkunnskaper å kommunisere med Nav. I vedtaket står det at denne personen har fått tilstrekkelig anledning til å opplyse Nav i saken.
– Denne personen fortalte meg at hun var blitt innkalt til et møte sammen med Nav og arbeidsgiver. Møtet foregikk på norsk og delvis på engelsk. Personen hadde ikke forstått hva de andre i møtet sa. Og dette beskriver Nav som at hun har fått anledning til å belyse saken, sier Bogacz og rister på hodet.
Innleide ansatte er utsatt
En gruppe arbeidstakere er spesielt sårbare når de blir syke: ansatte i bemanningsbyrå i deltidsstillinger og rotasjonsarbeid. Deres søknad om sykepenger vurderes etter folketrygdloven § 8-47, der det kreves at brukeren skal kompenseres for et framtidig inntektstap. Da må arbeidstakeren bevise at det er planlagt at man skal jobbe, forklarer Valsgaard.
– Arbeidsgivere som velger å ikke tolerere sykdom, legger gjerne opp arbeidsplanene sånn at de som er syke, ikke får vakter før om flere måneder. Da har man ikke noen plan å vise til og ikke rett på sykepenger, sier hun.
Valsgaard har nylig bistått en mann som jobber i bemanningsbyrå med å påklage avslaget. Han hadde glemt å legge arbeidsplanen sin ved sykmeldingen og fikk avslag.
– Dette er en slurvefeil som enhver person kunne gjøre. Etter at klagen ble sendt til Nav, spurte mannen meg hvor lang tid det ville ta å få svar. Da jeg gikk inn på nettet og leste at behandlingstida er ett år, kunne jeg ikke forstå at dette er rett.
Dei andre mennene var som trollbundne av den agelause Torgeir
Solveig Aareskjold (Forfattar)
Den antikke filosofen Aristoteles meinte at hjernen var eit nokså avsides organ som ikkje hadde noko med intelligens å gjera. På hans tid var det vanleg å rekna hjartet for sentrum i personlegdomen og sete for både tenking og kjensler. Det er ikkje så gale som det kan høyrast ut, for når ein reagerer på det som skjer, får det utslag i raskare puls og pust, og då er det ganske rimeleg at merksemda samlar seg om brystregionen.
I alle fall gjev det eit meir heilskapleg sjølvbilete enn den hjernefikseringa som gjer resten av mennesket til eit umyndig vedheng under ein administrasjon som bruker enorme ressursar på å halda seg sjølv i gang. Men no har vitskapen heldigvis oppdaga at det skjer omfattande nevrologiske prosessar elles i kroppen òg.
DRAP PÅ DUGNAD: Ei mogleg løysing på atferdsvanskar i vikingtida.
I mellomalderen blei dei lærde samde om at hovudet stod for det meste av tenkinga. Likevel gjekk dei ut frå at mange andre mentale funksjonar heldt til i innvolane. «Soga om fosterbrørne» opplyser oss om at minnet ligg i hjernen, mens vreiden ligg i gallen, hovmodet i lungene, latteren i milten og vellysta i levra. Hjartet er sete for livet generelt, og særleg for mot og redsle.
«Mange andre mentale funksjonar heldt til i innvolane»
Ein av hovudpersonane her er den supersterke og ekstremt valdelege Torgeir Håvarsson, han som hogg hovudet av ein gamal sauegjetar berre fordi han stod så lagleg til for hogg. Torgeir fekk driva på som han gjorde fordi dei andre mennene var som trollbundne av ageløysa hans, men det kom til eit punkt då dei ikkje kunne han gåande laus lenger, og slo han i hel på dugnadsbasis. Det gjekk rykte om at dei skar ut hjartet på han, og at dei var overraska over at det var så lite. Sogeforteljaren seier at det er fordi redsla følgjer hjarteblodet. Av den grunn er hjartet til modige folk mindre enn hos reddharane, som har så store og blodfylte hjarte at det søkk i bringa på dei.
Banemennene til Torgeir hogg òg av han hovudet og hadde det med seg i ein sekk på vegen heim frå åstaden. Når dei rasta, sette dei det på ei tuve, men brått stod det og glodde på dei med vidopne auge og tunga hengjande ut. Då grov dei i full fart ei grop med stridsøksane sine og dytta det nedi.
Det var to-tre hundre år etter vikingtida at dei norrøne sogene blei festa til skrift, og dei kristne skrivarane levde i ein annan kultur enn den som dei fortalde om. Tusen år seinare er avstanden mangedobla. Det er freistande å tenkja seg at i vår tid hadde Torgeir Håvarsson fått ein psykiatrisk diagnose. Men det kan like gjerne vera at han hadde fått eit fredelegare sinnelag og blitt ein veltilpassa toppidrettsmann.
For hjernen er eit overlag plastisk organ som utviklar seg eller stagnerer alt etter kva impulsar han får. Det same gjeld påvising av unormalitet, som alltid svarer til normene i samfunnet, til dømes at skulebarn må sitja still på pulten. Ofte skal det ikkje meir til enn at ein er fødd om hausten og yngst i klassen. Mangt kunne vore unngått ved å sjå mennesket i eit større perspektiv.