Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Partiveteran Per-Gunnar Skotåm blir ikke førstekandidat for Rødt i Nordland:

Blir ikke listetopp

VETERAN: Per Gunnar Skotåm har vært en viktig politiker for Rødt Nordland i lang tid. FOTO: TOM HENNING BRATLIE
Foto: Tom Henning Bratlie

SNUR: Per-Gunnar Skotåm blir ikke førstekandidat for Rødt Nordland. Klassekampen erfarer at han er av ute av lista og kampen om toppvervet.

Klassekampen erfarer at Rødt Nordlands partiveteran Per-Gunnar Skotåm ikke lenger foreslås blant toppkandidatene på lista til fylkestingsvalget i 2023.

Dermed er styrelederen i selskapet bak Steigan.no ute av kampen om førsteplassen på lista på Rødt Nordlands nominasjonsmøte neste helg.

I forrige uke ble det kjent at nominasjonskomiteen i Rødt Nordland lå an til å sette Per-Gunnar Skotåm øverst på lista til fylkestingsvalget. Det skapte sterke reaksjoner internt i Rødt og Rød ungdom

Rød Ungdom Nordland truet med å trekke seg fra valgkampen hvis Skotåm ble førstekandidat og fikk full støtte fra Rød Ungdom sentralt.

Lørdag gikk partileder Bjørnar Moxnes til det uvanlige skrittet å be Rødt Nordland tenke seg grundig om før de velger Skotåm som førstekandidat, grunnet Skotåms tilknytning til Steigan.no.

Ute av lista

Etter at nyheten ble kjent skal flere lokallag, blant annet Rødt Alstahaug og Rødt Rana, og en rekke medlemmer ha spilt inn motkandidater til ledervervet.

De sterke reaksjonene ser ut til å ha fått konsekvenser. Det endelige forslaget fra nominasjonskomiteen var ikke klart da Klassekampen gikk i trykken i går, men Klassekampen erfarer er Skotåm ikke lenger er blant toppkandidatene på lista.

Ifølge kilder skal hans navn ikke være å finne på lista i det hele tatt, men det har det ikke vært mulig å få endelig bekreftet.

Lettelse blant ungdommen

– Jeg synes det er et riktig valg av Skotåm. Både Rødt og Rød Ungdom har vært tydelige på at prosjektet Steigan.no står milevis fra det politiske prosjektet til Rødt, sier Paula Lorentzen, som er innstilt som ungdomskandidat på lista. Lorentzen er folkevalgt i Vestvågøy, sentralstyremedlem i Rød Ungdom og jobber fulltid på kafé.

Hun er klar på Skotåm som listetopp hadde gjort det vanskelig for ungdomsorganisasjonen å drive valgkamp.

– Det hadde vært svært problematisk for Rød Undgom, og nå er jeg glad man slipper det. Jeg er sikker på at Rødt og Rødt Nordland vil gjøre et rekordvalg, og det gleder jeg meg til å være med på, sier Lorentzen.

Etter det Klassekampen erfarer, er hun innstilt på tredjeplass på lista.

– Jeg er glad for å bli innstilt på tredjeplass på lista, så er det selvsagt opp til nominasjonsmøtet, sier Lorentzen.

Landsstyret fattet vedtak

Rødt har et landsstyrevedtak fra mars på at Steigan.no sprer konspirasjonsteorier og at nettstedets holdninger står i motstrid til Rødts politikk.

Flere ledende Rødt-politikere kom med hard kritikk og ba tidligere i år Skotåm kutte alle bånd til nettstedet. Skotåm trakk seg i stedet fra alle nasjonale verv i Rødt og fortsatte som styreleder av Steigan.no.

Klassekampen var i kontakt med Per-Gunnar Skotåm angående listeplass i går. Han ønsket ikke å uttale seg om nominasjonsprosessen før nominasjonskomiteen i Nordland har offentliggjort sitt endelige listeforslag.

Han henviste også til nominasjonskomiteen for videre kommentarer.

Nominasjonskomiteens nestleder Christoffer Ellingsen ønsker ikke å uttale seg i saken før lista er gjort offentlig.

Retting 1. november 2022: I den opprinnelige saken skreiv vi at Skotåm vrakes som førstekandidat for Rødt Nordland. Det riktige er at Skotåm selv trakk sitt kandidatur.

Git: main, Build env: production, running in production mode, Sanity: production