Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Protestene i Iran fortsetter på tross av myndighetenes vold:

Skaper nytt sinne

MARSJ: Folk marsjerer langs en motorvei som fører til gravlunden Aychi i nærheten av byen Saqez, der Mahsa Amini er begravd. Denne skjermdumpen er fra en video som ble lastet opp på sosiale medier onsdag. FOTO: REUTERS/NTB

VOLD: Onsdag skal iranske sikkerhetsstyrker ha skutt mot demonstranter i Mahsa Jina Aminis hjemby. – Regimet skjelver, sier aktivist.

Et folkehav hadde samlet seg i den kurdiske byen Saqez i Iran på onsdag. De var på vei til Mahsa Jina Aminis gravsted for å minnes og hedre 22-åringen som døde i hendene på det iranske moralpolitiet. Onsdag var det 40 dager etter hennes død.

Etter minnemarkeringen ble folkemengden etter hvert som de begynte å rope slagord, etter sigende møtt med vold og skyting fra iranske sikkerhetsstyrker.

Menneskerettsorganisasjonen Hengaw, som har base i Norge, skrev ifølge NTB på Twitter at «sikkerhetsstyrker har skutt tåregass og åpnet ild mot folk på Zindan-plassen i byen Saqez».

Protester i mange byer

Det var ikke bare i Aminis hjemby folk tok til gatene. I en rekke iranske byer strømmet folk ut på onsdag – en tydelig markering av at protestene som først startet i Saqez og som siden har rystet landet i over en måned, ikke ser ut til å avta.

Lederen for Kurdisk demokratisk samfunnssenter, Andam Aziz, har vært med på å organisere flere støttemarkeringer i Norge og følger situasjonen tett.

Han mener den harde responsen fra myndighetene på onsdag kom som følge av at regimet var svært nervøse for hva som ville skje denne dagen.

– Det iranske regimet skjelver. De visste at tusenvis av mennesker ville demonstrere, og de responderte med å begynne å skyte og å bruke vold. Det hjalp ikke, og protestene fortsatte i mange byer, sier han på telefon til Klassekampen.

Studenter organiserer seg

Tidligere på onsdagen hadde alle skoler og universiteter i de kurdiske områdene blitt beordret stengt, ifølge Al Jazeera.

Dagen før demonstrerte studenter ved universiteter i hele landet.

Det skjedde etter at sikkerhetsstyrker hadde blitt anklaget for å ha slått elever på en skole i Teheran. Studentenes rolle i protestene som pågår er utrolig viktig, ifølge Aziz.

– Under forrige revolusjon i 1979 var det store protester hele veien, men regimet ble veltet først når studentene engasjerte seg. Nå har elever på alle nivåer begynt å reise seg. Det er en ung befolkning som demonstrerer mot regimet. Det er gjennom skolene de organiserer seg og der alle beslutningene blir tatt, sier han.

Ond sirkel for regimet

Aziz påpeker at utviklingen den siste måneden er som en ond sirkel for det iranske regimet.

– Når regimet angriper kurdere, svarer folk i Teheran med å demonstrere. Når de angriper folk i Teheran, svarer balutsjere og azarier med å demonstrere. Det er en felles kamp mot regimet.

«Nå har elever på alle nivåer begynt å reise seg»

ANDAM AZIZ, LEDER FOR KURDISK DEMOKRATISK SAMFUNNSSENTER

Han mener Jina Aminis død har klart å samle religiøse og etniske grupper som i utgangspunktet har vært splittet.

– Etter 43 år med undertrykkelse står nå alle minoriteter og grupper sammen om to krav: Fjern regimet og frihet for kvinner, sier Aziz.

Har ingenting å tape

Ifølge enkelte menneskerettsorganisasjoner har over 200 demonstranter hittil mistet livet og tusenvis blitt skadet.

I tillegg har mange blitt arrestert underveis i protestene.

Aziz tror imidlertid at Iran har kommet til et punkt der den voldelige responsen på protestene ikke fungerer lenger:

– Dette er en generasjon som aldri har opplevd frihet. De har ingenting å tape. Hadde man ikke hatt håp om endring, ville ikke protestene fortsatt.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production