Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Hva skjer hvis karbonet som er lagret dypt i permafrosten, slipper ut?

På vippepunktet

HVA LURER UNDER OVERFLATA: Arktis er i lynrask endring, og det trengs sårt mer nøyaktig forskning, skriver Frans-Jan Parmentier. På bildet ser vi et myrområde i Finnmark, hvor tining av permafrost forandrer hele landskapet.FOTO: FRANS-JAN PARMENTIER

Der sto vi, midt på en myr full av reinsdyrbæsj, et sted mellom Kautokeino og finskegrensa. Det er en overskyet og vindfull dag i september, og vi er et lag fra Universitetet i Oslo (UiO) som graver i bakken på jakt etter jord som er frosset permanent: permafrost. På grunn av klimaets oppvarming er permafrosten i Finnmark i ferd med å tine opp, og vi prøver å få greie på hva som skjer med karbonet som er lagret i denne jorda. Blir det liggende i bakken, eller forsvinner det ut i atmosfæren som en drivhusgass? Det siste er i så fall bekymringsverdig: Utslipp av drivhusgasser fra permafrost gir ekstra oppvarming, som tiner mer permafrost, som igjen slipper ut flere drivhusgasser, og så videre.

Stefan Sundström, Anna Blix, Kathrine Kinn, Frans-Jan Parmentier, Anne Sverdrup-Thygeson og Lene Liebe Delsett skriver om natur, miljø og landbruk i Klassekampen hver fredag.