«Ta ansvar» for hva?
«Rot, mangler og lovbrudd». Slik lyder overskriften i Klassekampen lørdag om barnevernet i Bergen, eller om den politiske krisen i byen. Byrådsleder Roger Valhammer tar ansvar for at alvorlige barnevernssaker ikke er behandlet i tråd med loven. Jeg både har og tar ansvar for det som er skjedd, sa byrådslederen på pressekonferansen fredag. Det ville vært interessant å få vite på hvilket grunnlag han både har og tar ansvar.
I barnevernssaker har barnevernets administrative leder som har det øverste ansvaret. Byrådslederen har ikke innsyn i hverken meldinger eller avgjørelser i sakene i barnevernet. Hvis byrådslederen går inn i sakene, er det et lovbrudd.
Mer forståelig er byrådslederens beklagelse hvis han har pålagt barnevernet budsjettkutt og omorganisering, som derved har medført at det har blitt umulig å utføre et godt barnevern. Det samme gjelder hvis byrådet heller ikke har sørget for nødvendig opplæring og veiledning i barnevernet. Beklagelsen er forståelig også dersom barnevernslederen ikke fritt har fått mulighet til å gi bystyret en redegjørelse om tilstanden i barnevernet, slik loven krever.
Barnevernets administrative leder har en rolle som er ulik ledelsen i andre kommunale etater. Barnevernsloven er overordnet lov om budsjettering. Barnevernet er pliktig til å fatte vedtak selv om budsjettet er overskredet, i tråd med barnets beste.
En overskridelse skal meldes opp av barnevernets leder og saken skal legges frem – som her, for Bystyret. Hvis byrådslederen ikke har sørget for at en slik melding er kommet til Bystyret, har han enda mer å beklage. I tillegg ville han ha forhindret bystyret å bevilge tilstrekkelige midler for at barnevernet kunne utføre sitt arbeid i tråd med loven.
Barneminister Kjersti Toppe uttaler seg i artikkelen lørdag og viser til endringer i barnevernloven. Endringer kan være gode.
Men hvis kommunal ledelse presser lovbrudd på barnevernet for å spare penger, er jeg redd det har liten effekt. Og dette skjer.