Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Politisk mynt

  • Venstre-leder Guri Melby har gjort det til sin forretningsidé uopphørlig å kritisere Ap/Sp-regjeringen for seindrektighet og unnfallenhet i håndteringen av den utfordrende sikkerhetspolitiske situasjonen etter Russlands angrep på Ukraina. Ingen anledning er for liten, ingen for stor, til at Melby kan spre mistillit mot regjeringen, ofte med krav om umiddelbar handling, selv om alle vet at myndighetene arbeider med saken og snart vil komme med tiltak. Det spiller ingen rolle når Venstre skal vise at partiet alltid kommer først og krever mest.
  • I forrige uke gikk det over alle støvelskaft da Melby i Stortinget leverte inn et spørsmål til olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) med følgende ordlyd: «Kan Regjeringen bekrefte at det ikke finnes forhåndsplasserte sprengladninger på norske rørledninger?» Hun begrunnet spørsmålet med at en forsker hadde sagt til VG at dersom Nord Stream er utsatt for sabotasje, er det mest sannsynlig at det er lagt ut sprengladninger lang tid i forveien. De fleste har sett kart over det norske rørledningssystemet, som er et omfattende nettverk på 8800 kilometer, som tilsvarer avstanden mellom Oslo og Bangkok. Alle forstår at regjeringen ikke kan utstede noen slik garanti. Spørsmålet er kanskje ment for å få en statsråd til å famle med ordene, men framstår mest som et forsøk på å slå politisk mynt på en farlig sikkerhetspolitisk situasjon for Norge.
  • I alvorlige krisesituasjoner, og i tilfeller der krig truer, er vi avhengig av et minimum av tillit til landets myndigheter. Vi skal ha åpne politiske debatter og markere uenighet der det er nødvendig, men hvis det bare handler om å manifestere egen fortreffelighet, kan de politiske utspillene med fordel utsettes til en bedre anledning. Å drive politisk spill på kanten av stupet er ikke uten risiko. I motgang og når det virkelig gjelder, er det viktigere å spille hverandre gode. «Sammen kan vi klare selv de største og vanskeligste prøvelser», som statsminister Mette Frederiksen sa i åpningstalen til Folketinget i går. Da handler det ikke alltid om å skåre de billigste og raskeste poengene til fordel for eget politisk parti.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production