Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Streiker skaper uro i LabourStatsministerkandidat angriper fagforeninger

Krisene hoper seg opp

STREIK: Medlemmer av Transport Salaried Staffs’ Association (TSSA) og Rail, Maritime and Transport union (RMT) på streikevakt sammen med familiemedlemmer ved London Euston stasjon 27. juli.FOTO AARON CHOWN, AP/NTB

SKJERPET: Inflasjonen stiger til nye høyder, folk streiker for ei lønn å leve av og indre konflikter herjer de to største partiene. Det kan bli en heit britisk høst.

– Alle her lurer på hvordan de skal overleve vinteren, sier Marcus Barnett på telefon fra London.

Barnett har bakgrunn som tillitsvalgt i foreningen Rail, Maritime and Transport Union (RMT), og jobber nå for Communication Workers Union (CWU).

Storbritannia har opplevd et stort antall streiker i sommer, ikke minst i togtrafikken.

– Streikebølgen handler i hovedsak om økonomiske krav. Folk sliter på grunn av stor inflasjon, sier Erik Mustad, forsker og medredaktør for britiskpolitikk.no.

Skyhøy inflasjon

Den britiske sentralbanken, Bank of England, hevet i går styringsrenta 0,5 prosentpoeng, til 1,75 prosent. Rentehoppet var det største siden 1995. Samtidig varslet banken at deres prognoser tilsier at inflasjonen vil stige med 13 prosent i siste kvartal i år.

Tenketanken Resolution Foundation mener ifølge avisa The Guardian at Storbritannias årlige inflasjon kan bli så høy som 15 prosent i starten av neste år.

Den økonomiske krisa rammer arbeidsfolk hardt.

Streiketaktikken i Storbritannia er litt annerledes enn i Norge; arbeidstakere tas ut i streik noen dager om gangen.

– RMT har hatt det vi kaller «rolling strikes», kanskje tre per uke, forklarer Barnett.

– En av de store diskusjonene er om vi skal ha en generalstreik, eller om rullerende streiker bidrar bedre til å øke presset på arbeidsgivere.

Mustad på sin side har lite tro på generalstreik.

– Store grupper, som lærere og sykepleiere, er ennå ikke tatt ut i streik. Så lenge det ikke skjer, er det lettere for regjeringen å avfeie kravene.

Barnett sier derimot at det murrer i mange grupper:

– Blant postansatte stemte nettopp 98,7 prosent for streik, og den største sykepleierorganisasjonen, Royal College of Nurses, vurderer streik i oktober, sier briten, og viser til stor støtte i folket.

– Jeg har vært med på streikevakt fra jeg var 11 år, og aldri sett slik overveldende støtte blant folk flest før.

Meningsmålinger underbygger dette: I en Ipsos-måling i juli sa åtte av ti briter at fagforeninger er avgjørende for å beskytte arbeideres rettigheter. I juni sa 66 prosent at de støttet togarbeidernes streik, ifølge The Guardian.

Slåss om sjefsjobben

Samtidig går prosessen med å velge ny leder i Det konservative partiet sin skjeve gang. Liz Truss og Rishi Sunak kjemper om å bli valgt i ei uravstemning blant opptil 200.000 partimedlemmer.

Liz Truss

I målinger har Truss så langt størst støtte i partiet.

– Dette kan jo endre seg de siste ukene, det vipper litt fram og tilbake, sier Mustad, og viser til at Truss står lengst til høyre av de to.

Truss, som av mange blir sammenlignet med Margaret Thatcher, har markert seg sterkt som fagforeningsfiendtlig og foreslått store lønnskutt.

RMT-leder Mick Lynch sa nylig til nyhetsmediet DDN at både Truss og Sunak ønsker «ekstreme antifagforeningslover» som vil gjøre det umulig å streike, og at de konservative ønsker å innskrenke retten til å demonstrere.

– Vi risikerer at tiårs framgang kan bli revet vekk i løpet av få måneder, sa Lynch, som er blitt landskjent for sin skarpe og klare debattstil.

Indre strid i Labour

Uenigheter om hvordan man skal forholde seg til streikende slår også hardt inn Labour. Partileder Keir Starmer sparket i juli Sam Tarry fra Labours skyggeregjering. Årsaken var at Tarry hadde stilt på streikevakt hos både RMT og CWU og latt seg intervjue til støtte for de streikende.

– Streiker skaper ofte mye uro i Labour, sier Mustad og legger til at partiet mottar stor økonomisk støtte fra fagbevegelsen, og slik sett trenger å holde seg inne med dem.

Lynch sa nylig til DDN at selv om han ønsker Labour i regjering, så mener han Starmer går i helt feil retning ved å sparke Tarry, som har bakgrunn fra fagbevegelsen.

Barnett mener at Starmer er for opptatt av ikke å bli assosiert med forgjengeren, Jeremy Corbyn, og hører for mye på høyreorienterte rådgivere.

– Labourledelsen skjønner ikke hvor populær fagforeningspolitikken faktisk er. De er på kollisjonskurs med folkemeningen.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production