Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Ukraina angriper militærbaser rundt den okkuperte byen Kherson:

Forbereder offensiv

STILLE FØR STORMEN: Her bevokter den ukrainske soldaten Petro en skyttergrav mellom byene Mykolajiv og Kherson i Sør-Ukraina. FOTO: GENYA SAVILOV, AFP/NTB

KAMP OM SØR: Ukrainske styrker gjør seg klare til en stor motoffensiv i Sør-Ukraina. Det kan bli det viktigste slaget i høst, mener sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Natt til 3. august traff ukrainske raketter en russisk militærbase og flere våpenlagre rundt den okkuperte byen Kherson i Sør-Ukraina, ifølge en av det ukrainske militærets offisielle Facebook-sider.

Dette kommer som del av en ventet ukrainsk motoffensiv for å ta tilbake Kherson. Dersom de lykkes, vil det være den største ukrainske seieren siden de slo tilbake russiske styrker utenfor Kyiv i april.

En militæroffiser oppga til The New York Times at angrepene man har sett hittil tar sikte på å klargjøre banen for en større krigsaksjon.

«Man kan sammenlikne det med bølger. Nå lager vi småbølger og skaper forhold for å lage større bølger», sa militæroffiseren til avisa.

Strategien

Ifølge Kyiv Independent er den ukrainske strategien å isolere byen Kherson fra den russisk-annekterte Krimhalvøya i sør. Videre melder avisa at det ukrainske militæret vil forsøke å beleire byen og gradvis slite ut de russiske styrkene i byen.

Hittil ser de ut til å lykkes med den første delen av planen. Ukrainere har angrepet bruer inn til byen og toglinja mellom Krim og Kherson. Russerne må nå bruke ferjer og bygge nye bruer for å gjenopprette forsyningslinjene inn til byen.

Ifølge en rapport fra det britiske forsvaret er de russiske styrkene i området «svært sårbare» og byen er «nesten totalt isolert fra de andre okkuperte områdene».

Så langt har den ukrainske hæren tatt tilbake 44 byer og landsbyer og cirka 15 prosent av provinsen Kherson Oblast, ifølge The New York Times.

Når begynner det?

En av de som har fulgt nøye med på disse utviklingene, er Tor Bukkvoll, sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Han anslår at offensiven blir lansert i løpet av høsten.

– Ukrainerne har sagt at det ville skje i løpet av de kommende månedene. Hvis de skal gjøre det, så bør det skje før november, for det blir vanskeligere å gjennomføre når vinteren kommer, sier Bukkvoll.

Han legger til at ukrainerne er i stand til å gjøre framgang nå på grunn av våpenstøtta de har fått.

Særlig langtrekkende artilleri, som det såkalte våpensystemet HIMARS fra USA, gjør det mulig å treffe russiske militærbaser og våpensiloer fra flere mils avstand.

– Denne framgangen ville ikke vært mulig uten vestlig våpenhjelp. Men det er viktig å understreke at Russland er svakere i Sør-Ukraina enn i andre områder, sier Bukkvoll.

Russerne jobber nå også med å sende inn forsterkninger til området.

Et russisk tap i Kherson vil være et stort nederlag, påpeker Bukkvoll.

– Det ville vært et betydelig tap. Byen Kherson er i seg selv viktig. Det er den eneste regionshovedstaden Russland klarte å ta. For kampmoral betyr det mye. Kampen om sør er det viktigste som vil skje i høst, sier han.

Tilstanden i Kherson

Kherson var blant de første byene til å bli tatt av russerne, som har installert en ny regjering der.

Ifølge avisa The Guardian er det også reist statuer av Vladimir Lenin og hengt opp sovjetiske flagg i flere av byene i Kherson Oblat.

Ukrainske myndigheter har oppfordret befolkningen til å evakuere området.

En frivillig i bistandsorganisasjonen Humanity Nova Kakhovka, som kaller seg Stefan, skriver til Klassekampen at de som er igjen, befinner seg i en ekstremt farlig situasjon.

Gruppa leverer humanitær hjelp til den okkuperte byen Nova Kakhovka i Kherson Oblat. Han forteller at befolkningen lider allerede nå.

«Bombingen blir stadig mer intens. Ja, de sikter på russerne og deres ammunisjonsdepoter, men dette påvirker også ukrainere på bakken. En av de siste angrepene skadet vinduer i nesten halve byen. Mange hus, kjøpesenteret og busstasjonen er alle ødelagt», skriver han i en melding til Klassekampen.

Han har selv dratt fra Kherson-området, men får høre fra kollegaer og venner at de konstant frykter for livene sine.

«Man kan ikke gå gjennom gatene lenger. Man kan bli stoppet av russerne når som helst. De sjekker dokumenter, mobilen din og ser til og med etter tatoveringer. De fengsler eller torturerer deg hvis de finner noe som er proukrainsk», skriver han videre.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production