Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Kaldt gufs

  • Det kunne vært hentet fra en historieleksjon om mellomkrigstida, men er det ikke: En europeisk statsleder advarer mot «raseblanding». I en tale ble det uttalt at «Vi er ikke en blandet rase, og vi ønsker ikke å bli en blandet rase». Landet det er snakk om, er Ungarn, og politikeren er statsminister Viktor Orbán. Talen ble holdt i Baile Tusnad i Romania nå på lørdag. Det er samme by der han i 2014 holdt en berømt tale der han la fram sin plan om å bygge en «illiberal stat».
  • Den gang var det ikke tomme ord. Ungarn har gått i spissen for antiliberale reformer i Europa. Etter sin kolossale valgseier i 2010 har han omformet grunnloven for å fremme «tradisjonelle verdier». Han og hans parti har tatt omfattende grep for å marginalisere opposisjonelle medier, og under Orbán har Ungarn gått i spissen for restriktiv innvandringspolitikk i Europa. Hans parti har pekt ut LHBT-miljøer som en sentral fiende. I 2020 opphevet de den lovmessige anerkjennelsen av transpersoner, og i 2021 fremmet hans parti lover mot «homofil propaganda», modellert etter Russland.
  • Rasisme, antifeminisme og angrep på LHBT-personer er helt sentrale elementer i ytterliggående høyrestrømninger i hele Europa. Det er dypt irrasjonelle politiske tanker som ligger til grunn. Det er ikke religiøse, kulturelle eller seksuelle minoriteter som skaper økonomiske problemer, arbeidsløshet, klasseskiller eller energikrise i Europa. Organisasjonene og partiene som fremmer disse grumsete tankeretningene, har da heller overhodet ingen løsninger på de ulike sosiale, økonomiske eller politiske problemene. De har i stedet bare syndebukker å peke på, marginaliserte grupper med lite makt. Det bør derfor heller ikke overraske at slik politikk går hånd i hånd med korrupsjon. I Transparency Internationals rangering er Ungarn på europeisk bunnivå og har bare blitt dårligere siden Orbán kom til makta. Det blåser kalde vinder over Vesten – i mange land er det disse kreftene som er på offensiven. Spørsmålet er om vi har evne og vilje til å stanse dem.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production