Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Hardt presset

  • Fredag varslet Norgesgruppen, som eier flere av landets største matvarekjeder, unormalt høye prisøkninger på en rekke matvarer. I forbindelse med nyheten anslår økonom i Storebrand Cecilie Tvetenstrand overfor VG at gjennomsnittsfamilien i år vil bruke 14.300 kroner mer på mat enn i fjor. Prisøkningen på mat kommer på toppen av rekordhøye drivstoffpriser og en rente på vei oppover. Sør for Dovre er strømprisen dessuten historisk høy grunnet lite vann og tett tilkopling til et europeisk kraftmarked på vei mot energikrise.
  • De økte utgiftene er irriterende for de fleste, men den høyeste prisen betales av de som har minst. Tall fra inkassoselskapet Intrium, tidligere Lindorff, viser at over 30 prosent av husholdningene med lav inntekt hadde et inntektstap på over 20 prosent under koronapandemien. Det gjør de med lav inntekt ekstra sårbare i de økonomiske ulvetidene vi er på vei inn i. Ifølge inkassoselskapet innebærer prisøkningene at husholdninger med god råd må kutte i sparingen, mens lavinntektshusholdningen er nødt til å kutte i sitt daglige forbruk. Det sier seg selv at det er langt tøffere å kutte utgifter til strøm, drivstoff eller mat enn det er å redusere månedlige overføringer til sparekontoen.
  • Mange har heller ikke mer å kutte. Klassekampen skrev nylig om uføre Vidar Rødsjø, tidligere mekaniker og bedriftsleder, som må avlyse oppdrag som besøksvenn for eldre fordi han ikke har råd til bensinen. Det finnes mange som ham rundt i landet. Det spesielle med Rødsjøs historie er dessverre ikke at den er sjelden, men at han tør fortelle den offentlig.
  • I møte med økte utgifter er økonomer og politikere opptatt av å fortelle oss at de aller fleste nordmenn er godt rustet for vanskelige økonomiske tider. Det er mager trøst for lavtlønte, uføre og andre grupper som har lite å rutte med. Når velgerne skal vurdere politikernes innsats i møte med den økonomiske uroen, bør politikerne måles på hva de gjør for de som har minst fra før.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production