SALG: Samme dag som Kongsberg Gruppen kjøpte statens vedlikeholdsselskap, fikk de lovnader om at planen var å gjøre dem til Forsvarets hovedleverandør av flyvedlikehold.



En hittil ukjent avtale mellom Forsvarsdepartementet og Kongsberg Defence and Aerospace (KDA) i 2018 kaster nytt lys over privatiseringen av militært flyvedlikehold.
13. desember 2018 blir det klart at Forsvarsdepartementet selger sitt vedlikeholdsselskap, AIM, til Kongsberg Gruppen. Nå kan Klassekampen avsløre at administrerende direktør i Kongsberg-selskapet KDA og en toppbyråkrat fra Forsvarsdepartementet undertegnet en intensjonsavtale samme dag.
«[Forsvarsdepartementet] og KDA har til hensikt å samarbeide om å utvikle AIM til å bli en hovedleverandør av Vedlikehold på Forsvarets militære luftsystemer, slik at AIM kan ivareta nasjonal beredskap(...)», heter det i avtalen, som Klassekampen har tilgang til.
Preben Eikenes i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) er hovedtillitsvalgt fra Luftforsvaret. Han er sjokkert.
– Man skriver altså en intensjonsavtale før man selger en virksomhet til en privat aktør, og avtalen lover den private aktøren at virksomheten de kjøper, skal få oppdrag, sier Eikenes.
– Uforståelig privatisering
Under Kongsberg Gruppen fikk AIM det nye navnet Kongsberg Aviation Maintenance Services (Kams). Lovnaden om at de skal bli Forsvarets hovedleverandør, blir gjentatt i den strategiske samarbeidsavtalen mellom Kongsberg-selskapet og Forsvaret 16 måneder seinere.
– Vi i NOF har opplevd utviklingen i Forsvaret som uforståelig når det kommer til privatisering, særlig vedlikehold, sier Eikenes.
Han mener det ikke har vært noen gevinster av den omfattende privatiseringen av flyvedlikeholdet. NOF er ikke kjent med at det har vært noen økonomisk vurdering av å inngå avtaler med private.
– Når vi nå ser at det finnes en intensjonsavtale mellom Kongsberg og Forsvarsdepartementet, forklarer det hvorfor det har vært så stort trykk for privatisering, sier han.
Fikk oppdrag uten anbud
Den strategiske samarbeidsavtalen la rammene for samarbeidet og utgjør grunnlaget for utviklingen av Kams.
Siden har Kams fått den ene kontrakten etter den andre. Selskapet har i dag oppdrag på Bell 412-helikoptrene, er i gang med å gjøre F-16-flyene klare for salg, leverer instruktører til flyteknikerutdanningen og hadde kontrakt på de nå tilbakeleverte NH-90-helikoptrene.
Formelt er disse kontraktene delavtaler under den strategiske samarbeidsavtalen.Tildelingene har skjedd uten anbud og, ifølge Eikenes, uten at de ansatte er hørt. Han reagerer kraftig og mener arbeidstakerorganisasjonene burde vært tatt med på råd.
Mener jobbene er truet
Anskaffelser i Forsvaret er regulert av det alminnelige regelverket for offentlige anskaffelser. I tillegg har Forsvaret en egen instruks.
– At Forsvaret har inngått denne avtalen uten konkurranseutsetting, stiller vi oss undrende til, sier Eikenes.
«Man skriver altså en intensjonsavtale før man selger en virksomhet til en privat aktør, og avtalen lover den private aktøren at virksomheten de kjøper, skal få oppdrag»
— PREBEN EIKENES, HOVEDTILLITSVALGT I LUFTFORSVARET
Det finnes unntaksbestemmelser i regelverket, men Eikenes mener de skulle vært involvert hvis staten eller Forsvaret ville bruke dem. Han sier at medlemmene opplever at jobbene deres er truet av private aktører.
– Vi finner dette veldig spesielt, all den tid vi vet at våre medlemmer er verdensledende på sine områder, sier han.
I Hurdalsplattformen legges det en rekke føringer for bruk av private, og regjeringen skriver også at den ønsker en gjennomgang av eksisterende samarbeid med private.
Eikenes sier at forholdet mellom Forsvaret og forsvarsindustrien var avklart i flere tiår og at det fungerte bra. Så mener han grensene ble flyttet av den forrige regjeringen.
– Nå forventer vi at Forsvarsdepartementet forholder seg til sin egen regjeringsplattform og rydder opp.
Forsvarsdepartementet er blitt forelagt saken og kritikken fra NOF. De har ikke gitt noen kommentar. Klassekampen har også vært i kontakt med Kongsberg Gruppen, som heller ikke har ønsket å gi noen kommentar til saken.