Bibiana Piene har delt denne artikkelen med deg.

Fattighuset har hatt en dobling av besøkende siden februarØkningen skyldes flyktninger fra Ukraina

Flest ukrainere i køen

FØRST I KØEN: Når vi ankommer Fattighuset i Oslo klokka 08.30, står flere trillebager i kø. I løpet av en time blir 500 købilletter revet bort. Charlotte Førde Skomsøy

IKKE NOK: Fattighuset går tom for mat før de får gitt til alle.

– Er det meningen at jeg skal tigge på gata?

Elena Kursa (53) gjengir på engelsk hva hun sa da hun fikk et møte på det lokale Nav-kontoret i en bydel i Oslo.

Hun forteller oss at hun kom til Norge i begynnelsen av mars. Først tre måneder seinere fikk hun oppholdspapirer fra Utlendingsdirektoratet (UDI) og sosialstønad fra Nav. I mellomtida har hun og tenåringssønnen bodd sammen med Kursas datter og hennes kjæreste i en liten leilighet i Oslo. For å bidra til husholdningen har Kursa besøkt Fattighuset.

– Jeg har også samlet flasker, forteller hun.

Kan ikke love mat til alle

Krigen har kommet til Fattighuset i Oslo. Hver onsdag og fredag deler de ut poser med gratis mat til trengende. Køen har vokst kraftig de siste ukene.

– I januar og februar var det i gjennomsnitt 350 personer som besøkte huset. Nå ser vi en dobling, sier styreleder J. Jansen Solvang.

Da Klassekampen var på besøk fredag i forrige uke, ble 500 købilletter revet bort på en time fra klokka 09 til 10. De som mottok billetter etter det, fikk beskjed om at det ikke var garantert at de ville få mat når de kom fram til matposeutdelingen. Totalt ble det delt ut 630 købilletter fredag. Onsdag ble det delt ut 585.

På Fattighusets nettsider står det nå følgende beskjed:

«Vi opplever til stadighet å gå tom for mat før alle har fått, eller at det vi har å dele ut i stor grad kan regnes som tilbehør – For eksempel en pose med pålegg, saft, boller, frukt, såpe og godteri.»

I kirka forteller diakon Anne May Agerup at Fattighuset har gitt beskjed om bare å dele ut 500 billetter.

– Denne uka er første gang vi har stoppet på 500 allerede klokka 10. På onsdag skjedde det fem på 11, forteller hun.

Grønland kirke samarbeider med Fattighuset. Klokka 09 åpner de dørene så folk kan komme inn og få utdelt en billett til køen. Klokka 11 åpner selve matutdelingen på Fattighuset på den andre sida av veien. Når Klassekampen ankommer kirka 08.30, er det allerede rundt 60 personer på plass. De har stilt trillebagene sine på plass i køen. Når klokka er 09.00, er det rundt 200 mennesker bare foran kirkedøra.

KOM ALEINE: Denne kvinnen flyktet fra byen Sumy nordøst i Ukraina til Norge for å bo med dattera som er aleinemor. Her ble hun gjenforent med mannen sin som måtte komme seg ut av Russland. Charlotte Førde Skomsøy

– Det er nye ansikter hver gang, og alle de nye er ukrainere, forteller Agerup.

Får engangsstønad fra Nav

Vi har med ukrainsk tolk slik at vi kommer i kontakt med noen av dem. En kvinne tar til tårene når hun ser oss.

– Jeg har vært i Norge siden 25. mars, og jeg har manglet både klær og mat, sier hun.

Hun er 63 år og besøker matkøen sammen med mannen sin på 64 og et barnebarn som er ti–tolv måneder gammel. Mannen er skeptisk til mediene og vil ikke bli fotografert, men hun går med på å ta bilde.

Kvinnen forteller at de er fra byen Sumy nordøst i Ukraina. Mannen var på jobb som langtransportsjåfør i Russland da krigen brøt ut 24. februar.

KØ: Fredag ble det delt ut 630 købilletter. Charlotte Førde Skomsøy

– Han var innestengt i Russland i to måneder, forteller hun gjennom tolken.

– Han bodde i traileren sin. Til slutte måtte han bare forlate den og dro til Norge via Tallinn.

– Jeg var redd han skulle bli tatt som krigsfange av russerne, sier hun.

Det eldre paret ble gjenforent hos kvinnens datter som bor utafor Oslo. Hun er aleine med tre barn. De har levd på hennes lærerinntekt.

Kvinnen forteller at hun har oppholdspapirer og har vært i Norge i to og en halv måned. Likevel sier hun at det var først denne uka at hun fikk offentlig støtte i form av en engangsstønad i sosialhjelp hos Nav på 6000 kroner.

Vi intervjuer seks personer i køen. Fem kvinner og én mann. Tre av dem har omsorg for barn. Alle forteller liknende historie: De er registrert som flyktninger og har bodd privat hos familiemedlemmer eller kjente imellom to og tre måneder. Først nylig har de mottatt støtte fra det offentlige, og det i form av en engangsutbetaling av sosial stønad fra Nav. Denne varierte fra kr 3000 til kr 11.000. To av dem vi snakket med, hadde fått hjelp av Nav med egen bolig.

BOR PRIVAT: Elena Kursa (53) og Maria Vork (37) har omsorg for hvert sitt tenåringsbarn. De søker hjelp fra fattighuset og Nav. Charlotte Førde Skomsøy

Vi snakket også med en gruppe på sju kvinner. De hadde benyttet seg av muligheten ukrainere har til å ta kollektivtransport gratis og var kommet til Fattighuset i Oslo med buss fra Råde Nasjonale ankomstsenter, der flyktninger må møte opp for å registrere seg.

– Vi har vært der i ti dager, og vi får bare tynn suppe å spise, forteller en av dem gjennom tolken.

– Det er lite å bli mett av. Det er bare to eller tre pølsebiter i suppa, legger en av dem til.

Kommer fra Råde for hjelp

Styreleder i Fattighuset Jansen Solvang sier til Klassekampen at det kommer besøkende overraskende langt fra Oslo for å få hjelp.

– Det er klart at det er hyggelig å hjelpe dem. Vi skulle samtidig gjerne ønske at de hadde hatt et tilbud som var litt nærmere.

– Hva tenker du om at det nå er så mange ukrainere i matkøen?

– Jeg tenker at bare økningen i seg selv er uheldig. Vi gjør hva vi kan for å få tak i mer mat og større bemanning. Men vi kan ikke løse dette problemet. Det ligger på politisk nivå. De som er ansvarlig for velferden for våre flyktninger må komme på banen for å gjøre noe med denne utfordringen, sier Jansen.