Du kan bla til neste sideBla med piltastene

På høy tid

  • Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) kaster styret i det statlige investeringsselskapet Argentum. Beskjeden kom etter at Bergens Tidende avslørte svært lukrative bonusordninger for ledelsen i selskapet. Toppsjefen Joachim Høegh-Krohn er den desidert best betalte lederen i staten. Siden han ble ansatt for 16 år siden, har han fått utbetalt 135 millioner kroner. Bare i fjor fikk han 24,5 millioner kroner. En stor del av dette kommer fra selskapet Bradbenken, der staten gjennom Argentum står for 90 prosent av investeringene. Men når utbyttet skal fordeles, er alt snudd på hodet, skriver Bergens Tidende. Da får sju ansatte, med Høegh-Krohn i spissen, nesten alle pengene, etter at staten har fått en beskjeden rente på innskutt kapital.
  • Bergens Tidende har også avdekket at toppsjefen i Argentum var lønns- og bonusvinner i fjor, selv uten Bradbenken-ordningen. I fjor høynet styret med å gi toppsjefen en bonus på 2,55 millioner. Det ble sagt at utbytte ikke hadde noe med annen godtgjørelse å gjøre – og derfor godt kunne komme i tillegg. Selskapet har i praksis gitt blanke f i forsikringer om at lønn og bonus ikke skal være ledende i kapitalforvaltningsbransjen. Både toppsjefene i KLP og Storebrand Kapitalforvaltning tjener mindre enn Argentum-direktøren, og ingen av dem tillater bonus til toppsjefen.
  • I flere år har de lukrative og vulgære bonusordningene vakt politisk oppsikt. Da VG i 2011 skrev om Argentum-sjefenes «gullkantete millionbonus», kalte Trond Giske (Ap), som da var næringsminister, ledelsen inn på teppet, men praksisen fortsatte som før. I 2016 var det ny runde. Da sa daværende næringsminister Monica Mæland (H) at Bradbenken skulle lukkes for nye medlemmer. Poenget er bare at ingen slutter i Argentum – naturlig nok – så systemet fortsatte. Toppene har vent seg til at det fra tid til annen blir litt oppstyr, men at de likevel får holde på. Vi håper kastingen av styret, som var på høy tid, er starten på en mer aktiv statlig eierpolitikk, der det påses at selskapene staten eier og styrer, faktisk forholder seg til folkevalgtes krav og samfunnsoppdraget de er satt til å forvalte.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production